Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Smyčcové nástroje

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Umění a Hudba > Smyčcové nástroje
 
Titulek: Smyčcové nástroje
Datum vložení: 24.11.2021

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Smyčcové nástroje



HISTORIE

k raným smyčcovým nástrojům patří středověká fidula a rubeba (rebec, rebeka), nástupce arabského rabábu. Z těchto nástrojů se v průběhu následujících staletí vyvinuly moderní nástroje houslové a violové (gambové) rodiny (název odvozen od nástroje viola da gamba).

Hlubokou tradici mají smyčcové nástroje také v Asii - v Číně jsou oblíbené jedno- až dvoustrunné nástroje houslového typu, tzv. erhu, v Indii sarangi a sarinda se třemi nebo esradž se čtyřmi hlavními a velkým počtem přiznívacích strun, tradiční japonský smyčcový nástroj kokjú má struny tři.







KATEGORIE



Nabízí 4 typy hudebních nástrojů. Housle, violy, violoncella a kontrabasy. Vyberte si nástroj, o který se zajímáte, a přejděte na rozcestník, kde vám nabízíme samotný hudební nástroj, příslušenství pro zvolený nástroj, pouzdra, smyčce dusítka nebo kalafuny.







TYPY NÁSTROJŮ

V současnosti se v evropské hudbě nejvíce používají tyto smyčcové nástroje:

Housle

Viola

Violoncello

Kontrabas

Dále existuje nespočetné množství historických smyčcových nástrojů, na které se již prakticky nehraje: rubeba a fidula, dále viola da gamba, lira da gamba, viola da braccio, lira da braccio, pošety (štíhlé housle, které se vešly do kapsy kabátu), trumšajt, viola bastarda, viola di bordoni (baryton), viola d ‘amore, arpeggione a další.







ZAJÍMAVOSTI



Kontrabas je největší smyčcový nástroj.



Housle jsou nejmenší smyčcový nástroj.



Nejdražší housle na světě stály 320mil.



Nejdražší viola na světě stojí 15,9mil








Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info