Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Elektromagnetismus

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Fyzika > 302 > Elektromagnetismus
 
Titulek: Elektromagnetismus
Datum vložení: 13.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Elektřina a magnetismus spolu úzce souvisí. Magnet můžeme použít k výrobě elektřiny a elektrický proud budí dočasné magnetické pole. Úzkou souvislost mezi elektřinou a magnetismem nazýváme elektromagnetismus. Drát, jímž protéká elektrický proud, indukuje (vytváří) magnetické pole. Drát svinutý do spirály a otočený dokola, tzv. solenoid či cívka, se při průchodu elektrického proudu chová stejně jako tyčový magnet, neboť v jeho okolí existuje silné magnetické pole se severním a jižním magnetickým pólem. Magnet vytvořený při průchodu elektrického pole nazýváme elektromagnet. Oproti permanentnímu magnetu má elektromagnet mnoho výhod. Pokud je třeba, může se prostě vypnout. Stejně tak lze měnit velikost jeho magnetického pole změnou proudu, kterým jím protéká. Magnetické pole v oklí elektrických vodičů:Když je v oklí vodiče s protékajícím proudem generováno magnetické pole, utvoří jeho siločáry kružnice se středem ve vodiči. (Př. Drát prochází podložkou, na níž jsou rozsypané železné piliny. Pokud proud vodičem neprochází, leží piliny na podložce náhodně. Pokud necháme vodičem protékat proud, vytvoří piliny obrazy siločar magnetického pole, jež je elektrickým proudem indukováno. Magnetické pole existuje v okolí vodiče pouze v tom případě, že jím protéká elektrický proud. Na původním Oerstedově objevu postavil své experimenty francouzský fyzik André-Marie Ampére, který také zjistil závislost mezi velikostí protékajícího proudu a velikostí magnetického pole - čím větší proud vodičem protéká, tím silnější magnetické pole v oklí vodičů má za následek, že na sebe navzájem silově působí. Elektřina vyrobená magnetem: Roku 1831 učinil anglický fyzik Michael Faraday významný ojev. Zjistil, že proměnlivé magnetické pole, které vzniká při pohybu magnetu, vyvolává v cívce, drátu navinutém na železném jádře, elektrický proud. Volné elektrony, jež se nacházejí ve vodiči, reagují na pohyb magnetické síly a začínají se také pohybovat - vzniká elektrický proud. Když se pohyb magnetu zastaví, přestanou se pohybovat i elektrony ve vodiči a elektrický proud zmizí. Stejným spůsobem se vyrábí elektřina v generátorech, složených z ogrovských cívek a magnetů.





Hodnocení: (hodnotilo 44 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info