Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Smetana Bedřich

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Smetana Bedřich
 
Osobnost: Smetana Bedřich
Datum vložení: 16.1.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Bedřich Smetana
Narodil se roku 1824. Po dokončení základní školy šel studovat gymnasium v Plzni. V Praze byl žákem slepého Josefa Proksche, u kterého studoval kompozici a virtuózní hru na klavír. Studiu se moc nevěnoval, spíš se věnoval hudbě. V Praze se živil jako učitel hudby. V té době začíná komponovat svoje první skladby. Roku 1848 zakládá svoji hudební školu a roce 1849 se žení s Kateřinou Kolářovou s níž má 4 dcery. V roce 1859 umírá jeho první žena. V Obříství se v roce 1860 oženil podruhé s Barborou Ferdinandovou. Poté se marně ucházel o místo ředitele pražské konzervatoře a potýkal se s finančními problémy. Úspěch mu zajistilo až uvedení opery Braniboři v Čechách a Prodaná nevěsta, kterou složil v letním sídle v Obříství. Získal také cenu za nejlepší českou operu (Braniboři v Čechách). Ale první opravdovou typicky českou operou byla až Prodaná nevěsta. --> Úspěch, v roce 1866 se stal dirigentem orchestru Prozatímního divadla. V létě 1874 ztrácí sluch. V červnu roku 1875 se stěhuje z Prahy do myslivny v Jabkenicích u Mladé Boleslavi za svojí poslední dcerou Žofií. Ale hluchota ho nezlomí a komponuje další opery: Tajemství, Hubička a Čertova stěna, také tu dokončil cyklus Má vlast. Pak se ale jeho zdravotní stav náhle zhoršuje a musí být v roce 1884 převezen do Prahy do ústavu pro duševně nemocné. Na Smetanovu počest se 12.května, ve výroční den jeho úmrtí, každoročně zahajuje mezinárodní hudební festival Pražské jaro. Byl pochován na Vyšehradském hřbitově.





Hodnocení: (hodnotilo 76 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Smetana Bedřich Smetana, Bedřich 1314 slov
Smetana Bedřich Smetana, Bedřich 293 slov
Smetana Bedřich Smetana, Bedřich 864 slov
Smetana Bedřich Smetana, Bedřich 1414 slov
Smetana Bedřich Smetana, Bedřich 584 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info