Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Pink Floyd

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Umění a Hudba > 310 > Pink Floyd
 
Titulek: Pink Floyd
Datum vložení: 7.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Všechno začalo roku 1965, kdy se Syd Barrett, Bob Close, Rick Wright, Nick Mason a Roger Waters spojili a vytvořili uskupení jménem Sigma 6. Neuplynulo však ani tak dlouho a Bob Close se rozhodl jít vlastní cestou a opustil kapelu. A tak zbyla tato klasická sestava:
· Syd Barrett (kytara)
· Nick Mason (bicí)
· Roger Waters (basa)
· Rick Wright (klávesy)
Tihle čtyři se stále nemohli dohodnout na názvu, takže vznikala bizarní jména, jako například The Architectural Abdabs či T-Set. Až potom přišel Syd Barrett s The Pink Floyd Sound, který byl inspirován dvěma jazzovými umělci (Pink Anderson a Floyd Council). Pro jejich první album "Piper At The Gates of Dawn" použili jenom The Pink Floyd, ale nakonec odpadlo i "the" a na albu "A Saucerful Of Secrets" poprvé vyšli se současným jménem Pink Floyd. Rád bych připomněl, že skupině ještě před prvním albem vyšlo několik singlů, z nichž namátkou připomenu "See Emily Play" či "Arnold Lane".
Zpěvák a kytarista Syd Barrett tehdy těžce nesl postavení hvězdy, které s sebou přinášelo značný tlak na jeho osobu. Své strasti a nálady léčil pomocí tehdy legálního LSD, na němž byl poté fatálně závislý. Skupina se proto obrátila na Davida Gilmoura, Sydova dlouholetého přítele a výborného kytaristu. Stav prvního zpěváka se poté zhoršil natolik, že se kapela jednoho dne rozhodla, že není v její moci nadále se o něj starat. A to byl konec Syda Barretta, zakladatele jednoho z nejlepších hudebních uskupení na světě.
Nová a definitivní sestava začala pilně pracovat a v několika pár letech vydala alba jako "More (soundtrack), Ummagumma (dvojalbum), Atom Heart Mother, Relics, Meddle a Obscured By Clouds". Jejich styl však stále nebyl úplně to pravé, přesněji řečeno, ani samotní členové skupiny nedokázali hrát tak, aby v tom nebyl Barrettův stín. Pak ale přišlo...
Album "The Dark Side Of The Moon", jehož se prodalo přes 25 milionů kopií a které se udrželo na žebříčcích přes 14 let znamenalo zásadní zlom vedoucí k jasnému úspěchu. Tohle album bylo a stále je jedno z jejich nejlepších v celé éře kapely. Po něm ovšem sestava očividně měla problém vytvořit album stejných, resp. vyšších kvalit (nedá se říci, že se jim to někdy skutečně povedlo - The Dark Side Of The Moon je zkrátka to nejlepší, co kdy Pink Floyd vytvořili).
Vydáním "Wish You Were Here" se ukázalo, že Pink Floyd skutečně jsou vyjimečná kapela. Po tomto albu přišlo "Animals", které je spíše zapomenutým dílkem, a nakonec "The Wall".
Roger Waters (basa) byl neustále ve při s Wrightem (klávesy) a chtěl ho za každou cenu po turné "The Wall" ze skupiny vytlačit. Částečně se mu to podařilo a tak vzniklo album "The Final Cut", na kterém se Wright nepodílel. Waters přesto po tomto albu kapelu opustil a tak došlo k rozpadu celého tělesa. Gilmour a Mason to dali znovu dohromady v roce 1987, kdy vydali "Momentary Lapse of Reason". Rick Wright se k nim přidal až při dalším světovém turné. V roce 1994 vydali Pink Floyd album "The Division Bell" a později i živák "Pulse".

Členové
Jak už bylo řečeno výše, byli definitivní členové skupiny Pink Floyd - David Gilmour (kytara a zpěv), Rick Wright (klávesy), Nick Mason (bicí) a Roger Waters (basa).





Hodnocení: (hodnotilo 146 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info