Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Black Sabbath

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Umění a Hudba > 310 > Black Sabbath
 
Titulek: Black Sabbath
Datum vložení: 7.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
John Michael (Ozzy) Osbourne,zpěv
Frank Anthony (Tony) Iommi,kytara
Terrence Michael (Geezer) Butler,basa
William Thomas (Bill) Ward,bicí

Počátky skupiny se datují do roku 1968,kdy její členové začali hrát pod názvem Polka Tulk.Brzy se však přejmenovali na "Earth" a začali vystupovat v hospodách a tam , kde je vzali.Zlom v jejich kariéře nastal,když si jich všiml Jim Simpson,jazzový trumpetista,který kapele poskytl stáž v Henry´s Blues Clubu a dělal jim manažera. Také zařídil,že mohli hrát v hamburském Star Clubu.Ten propůjčoval této birminghamské skupině pro její progresivní blues lehce pochmurnou podobu, ale i velice působivou atmosféru.Po čase zjistili,že existuje ještě další skupina s názvem "Earth" a rychle se přejmenovali na "Black Sabbath" podle filmu Borise Karloffa z roku 1935. Členové kapely nosili satanské fetišistické ozdůbky a hráli skladby, které si sami psali a které odrážely Butlerovo okouzlení romány Dennise Wheatleye.O kapelu se mezitím začalo zajímat několik nahrácích společností.Smlouva byla nakonec podepsána s novou progresivní firmou Vertigo. Názvem kapely pojmenované debutové album,které bylo nahráno v pouhých třech dnech, se dostalo do britské Top 10. Následoval úspěšný singl ,Paranoid". Album ,Paranoid" z roku 1970 znamenalo počátek celosvětového úspěchu skupiny - soustředěného hlavně ve Spojených státech. Black Sabbath v 70. letech zdárně pokračovali alby ,Master Of Reality", ,Sabbath Bloody Sabbath",,Sabotage" a dalšími, neustále rozvíjejícími atmosféru zániku a zmaru.
Hudbu Black Sabbath charakterizovala žhavá kytarová sóla Iommiho a skvělý Osbournův zpěv - ale drogy a rozpory mezi těmito dvěma členy skupiny vedly v roce 1978 k Osbournovu odchodu. Na jeho místo nastoupil Američan Ronnie James Dio a o rok
později Warda vystřídal Vincent Appice. V 80. letech byla hudba Black Sabbath o něco jemnější. Natočili alba jako ,Heaven And Hell" a ,Mob Rules". Poté se v roce 1983 po dalších personálních změnách rozpadli. Nicméně původní obsazení skupiny se sešlo v roce 1985 při živém vystoupení Live Aid a vydalo nahrávky ,Seventh Star", ,The Eternal Idol" a ,Headless Cross" (1989).V 90.letech se Black Sabbath opět scházejí a podnikají sérii turné po celém světě.V roce 1998 vyšlo album Reunion sestavené z živých koncertních nahrávek a dvou nových písní.Jejich posledním počinem je první sabbathovské homevideo ,The Last Supper".





Hodnocení: (hodnotilo 18 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info