Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

ABBA

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Umění a Hudba > 310 > ABBA
 
Titulek: ABBA
Datum vložení: 7.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
ABBA je švédská hudební skupina zpívající anglicky a také španělsky. Nejvíce zářila na přelomu 70-ých a 80-tých let. Mne si získala mnohem později v letech 90-tých. Jejími hlavními postavami jsou dvě partnerské dvojice. Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog(ová) a Benny Andersson, Ann-Frid Lyngstad(ová).
Připravil jsem pro vás několik odkazů na stránky, ve kterých je o skupině ABBA napsáno mnohem více, než jsem vám sdělil v předcházejících řádcích:

Po dlouhých úvahách jsem dospěl k závěru, že ABBA je nejlepší. Jejich fenomenální písně považuji za dokonalé antidepresivum - mají v sobě zvláštní náboj pozitivní energie. Mé oblíbené jsou dobře známé písně jako The Winner Takes It All, Take A Chance On Me, Knowing Me Knowing You, SOS, Summer Night City, Angeleyes, Hasta Maňana nebo téměř neznámé jako Dance While The Music Still Go On, Just Like That, Slipping Through My Fingers, Kisses of Fire, Giving A Little Bit More.. Argumenty, že jejich písně jsou "komerční" a mají hloupé texty považuji na chybné - naopak - myslím si, že písně od ABBY mají inteligentní texty (pozorně jsem je studoval) a místo "komerční" bych použil "vkusné".
Také řeči, že ABBA pouze napodobovala jiné skupiny jsou zveličené a nepřesné. Nedělali to o nic víc než ostatní. Naopak existovalo/existuje mnoho skupin, které napodobují ABBU (Boney M, Brotherhood of Man, Ace of Base). U posledně jmenované je napodobování až trapné.
Pravdou je, že na pověsti jim mnoho nepřidal přihlouplý film ABBA The Movie. Naopak velmi zdařilé jsou videoklipy.

Zajímavosti:
Nejvyšší dávku ABBAmánie zažila Belgie, kde se na 1. místo hitparády dostalo neuvěřitelných 21 písní (a to nepočítám 4 další - porozpadové). Překvapující je úspěch v tak vzdálených zemích jako je Mexiko, Japonsko, Nový Zéland, Zimbabwe aj. Naopak v USA a Kanadě byl zájem o ABBU minimální.

ABBA patří mezi nemnoho skupin, kde jednou z příčin rozpadu nebyl pokles úrovně písní. Příčinu lze hledat v "únavě z ABBY", kterou cítili jak posluchači, tak samotní členové skupiny. Svou roli sehrál i rozpad obou manželství a věk členů (komu by chtělo blbnout na pódiu ve 40?...).
Zdá se, že se vyplnil Björnův výrok z roku 1981: "Až nás to přestane bavit, tak skončíme."

ABBA byla též mezinárodní skupina.
Vydali nejen 8 původních alb v angličtině (k tomu spousta kompilací - nejznámější je Gold z roku 1992), ale též několik alb ve švédštině a španělštině a pár písní v němčině a francouzštině.

Na čtyřalbu Thank You For The Music (1994) jsou ukázky z písní, které ABBA sice nahrála, ale nebyly zveřejněny. Minimálně 3 písně by to mohly někam dotáhnout - Just Like That, Just A Notion, Giving A Little Bit More. Snad budou jednou vydány celé.. Jinak je tam vše možné (dokonce i Björn zpívající píseň Burning My Bridges ve stylu country!)

Zájemcům o další informace bych doporučil knihu Oldham, Calder, Irwin - ABBA, která v r.1998 vyšla i v českém překladu. Je tam sice pár chyb (viz níže), ale v tom hlavním s nimi souhlasím - ABBA je nejlepší!.





Hodnocení: (hodnotilo 81 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info