Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

The Beatles

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Umění a Hudba > 310 > The Beatles
 
Titulek: The Beatles
Datum vložení: 4.6.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Na samém počátku hvězdné kariéry Beatles neměl nikdo ani potuchy o tom, že někdy v budoucnu bude skupina čtyř kluků z anglického Liverpolu určovat směr rokové a popové muzice.
John Lennon, Paul McCartney a Ringo Star se všichni narodili v roce 1940. Nejmladším členem skupiny byl George Harrison, který se narodil v roce 1943.
Na samém počátku se potkali G. Harrison a P. McCartney v autobuse. Tito dva společně hrávali a zpívali u Harrisonů doma. Záhy se objevil další člen kapely J. Lennon, kterého si P. McCartney všiml na zahradní slavnosti, kde hrál se svojí skupinou The Quarrymen. P. McCartney byl již v té době zručným kytaristou a J. Lennon jej do své skupiny přizval. V případě G. Harrisona mu však vadil jeho věk - nebylo mu ještě patnáct let, avšak celkový dojem z jeho hry nakonec rozhodl, a tak byl roku 1957 položen základ Beatles. Setkání s R. Starem pak dokončilo vznik legendy.
Počátky skupiny nebyly nijak slavné. Málokdo dnes již ví, že největší podíl na nehynoucí slávě skupiny Beatles mělo angažmá v hamburském striptýzovém klubu. Zde se Beatles v každodením mnohahodinovém hraní sehráli tak dokonale, že J. Lennon později prohlásil, že hamburský pobyt je jediným vyšším vzděláním, kterého se mu dostalo. Bordely, striptýhové bary, drogy, povaleči a rváči, to vše pomohlo utvořit jednu z nejslavnějších skupin světa. Po návratu do Anglie naléhala tetička J. Lennona na Johna, aby nechal hraní a živil se něčím jiným. Známý je její výrok: "Johny, kytary jsou sice hezká věc, na živobytí si tak ale nevyděláš."
Několikaměsíční skoro nepřetržitý trénink se vyplatil, Beatles po návratu do Anglie oslnili své posluchače, kterých od té doby neustále přibývalo a v podstatě smetli veškerou tehdejší konkurenci v Liverpolu. V klubu Cavern si jich všiml v roce 1963 Brain Epstein, který vlastně odstartoval jejich světovou dráhu, jelikož skupině vyjednal první nahrávací smlouvu s gigantem EMI.
To, co následovalo, lze označit jediným slovem: "BEATLEMANIE". Ječící zástupy dívek, první místa žebříčků, redordní prodeje. Beatles se však sami proslavit nechtěli. Jak uvedl G. Harrison, hlavní motivací bylo: "Hrát rock´and´roll, prachy, cestování a holky." To byly hlavní priority Beatles než opustili v roce 1964 Evropu a odjeli na první turné do USA. Popularita Beatles se od tohoto roku již nedala zastavit. Sama britská královna ocenila skupinu Řádem Britského impéria, které je oceněním pro velmi významné lidi, kteří se zasloužíli o rozvoj království a jeho mezinárodní prestiž ve světě. Všechna jejich alba, první Please, Please me, z roku 1963 až po poslední Let It Be, jsou zařazeny do zlatého pokladu rocku. Jedná se celkem o třináct hodin skvělé muziky.
V roce 1970 byla skupina Beatles rozpuštěna. Bylo to hlavně ohledně neshod J. Lennona, který byl ovlivňován svou manželkou Yoko Ono, s P. McCartneym. Oba hudebníci měli odlišné pohledy na hudební styl a image, kterým se měla skupina v budoucnu prezentovat. V roce 1974 byl zaznamenán pokus o obnovení zašlé slávy, ale z různých důvodů k tomu nedošlo.
Konec šancí na obnovu skupiny znamenala vražda J. Lennona, ke které došlo 8. prosince 1980 před jeho domem v New Yorku po té, co několik okamžiků před smrtí obdařil svého vraha autogramem. 30. 12. 2001 ve 22:30 hodim umírá nevyléčitelně nemocný G. Harrison.

Referát končím výrokem již zesnulého G. Harrisna: "Další Beatles se konat nebude, alespoň pokud zůstane J. Lennon mrtvý." Jisté však je, že jako neumírají díla žádného z klasiků a hudebních velikánů, nemůže zemřít ani hudba skupiny BEATLES.





Hodnocení: (hodnotilo 178 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info