Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Wanastovi vjeci

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Umění a Hudba > 310 > Wanastovi vjeci
 
Titulek: Wanastovi vjeci
Datum vložení: 15.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Wanastovy vjecy
Wanastowy Vjecy vznikli náhodou. Robert Kodym a P.B.Ch. sice o punkové kapele snili už dlouho, ale hospodské plány se za dveřmi nejrůznějších pražských náleven dlouho nedokázaly přeměnit v realitu.
Až přišel rok 1987 a kamarád Áda Vitáček - požádal dva muzikanty o několik skladeb k chystanému filmu ...aby si lidé všimli a teprve jasně daný termín k odevzdání šesti písní se stal rozhodujícím impulzem; čtyři skladby se v roce 1990 objevily na dnes již raritní punkové kompilaci Epidemie. A zase by se nic nedělo, nebýt producenta Miloše 'Dodo' Doležala, který polovině, v té době již velmi slavné kapely Lucie, vnutil myšlenku na natočení dlouhohrající desky; vyšla pod názvem Tak mi to teda nandej v roce 1991. "Chtěli jsme tehdy do muziky nacpat co nejvíc energie - to bylo jediné, o co nám šlo," tvrdil s odstupem času o této prvotině Robert Kodym. Byla to úspěšná deska, přesto (nebo právě proto), že narozdíl od pop-rockové kapely Lucie nabízela podstatně tvrdší hudbu na pomezí punku a hardcoru. Titulní píseň Tak mi to teda nandey a drsná verze folkového hitu Bedna od whisky se přesto staly velkými hity; v roce 2001 pochopitelně nechyběly ani na kompilačním albu Ty nejlepší věci.
O pouhý rok později se na hudebním trhu objevilo druhé album s názvem Lži, Sex & prachy. Punková uřvanost, razance a jednoduchost ustoupila mnohem promyšlenějším písním a hudebním výletům do oblasti country, folku, řízného rock'n'rollu a melodických balad. "Na druhý desce se hlavně odráží stav duše a mysli, měli jsme jiný názor na svět, okolí i na sebe. To všechno se tam promítlo," vysvětloval později Robert Kodym. Stala se nejúspěšnější deskou dvojice Wanastowy Vjecy, její prodej přesáhl hranici 130 tisíc kusů a při autogramiádě v megastoru Popron tehdy davy fanoušků zcela zablokovaly Jungmannovu ulici. Že to byla zároveň jedna z nejlepších desek Wanastowých Vjecý, naplněná opusy jako Kapky krve, Sbírka zvadlejch růží, Jsem nevinej či Nahá, dokládá celkem šest písní z tohoto alba na kolekci největších hitů Ty nejlepší věci. V souvislosti s albem Lži, sex & prachy se nejvíc mluvilo o absolutním tvůrčím vrcholu dvojice Kodym & P.B.Ch., čemuž relativně dávalo za pravdu následné minialbum s názvem Divnoalbum? Z větší části bylo sestaveno z koncertních nahrávek pořízených během turné Lži, sex & prachy a doplněno o kuriózity, nevydané či archivní skladby a coververze. Nebyla to nejlepší deska, v podstatě měla jen vyplnit období čekání na další regulérní album. Tím byla nahrávka Andělé, která vyšla v roce 1996. Vznikla během pár měsíců a byla-li předcházející deska Lži, sex & prachy označovaná jako hudebně pestré album, pak nahrávka Andělé byla paletou všech možnách žánrů, od hardcorové legrácky Bejby, přes vtipnou baladu Kočárek, až po rockové hity Blbá, Láska a Andělé.
V pořadí páté album bylo pojmenováno 333 Stříbrnejch stříkaček; vyšlo v roce 1997. Výtvarné a grafické ztvárnění této desky sice připomínalo obal předchozího alba Andělé , hudebně však bylo stejně pestré, jako druhé album Lži, sex & prachy . Obsahovalo sedmnáct velice zpěvných písní různých hudebních stylů, od křehkých balad, přes zpěvný pop-rock až po ostrý punk. A hned několik výtečných hitů - vzpomeňme alespoň písně Vlkodlak, V princeznách či Kouzlo.
Výraznou hudební změnou ve stylu Wanastowých Vjecý se stalo šesté album nazvané Hračky z roku 2000. Na první pohled se lišilo už černobílou fotografií na obalu, při poslechu pak výrazným příklonem k elektronické hudbě. Vedle toho však i zde bylo nemálo pop-rockových písní s tak charakteristickým rukopisem dvojice Kodym & P.B.Ch, které po nějaký čas zněly rozhlasovým éterem - vzpomínáte na písně Otevři oči a Neděkujem - vypadněte, či na chytlavou hudbu ke countryové skladbě Jediná, kterou pro Wanastowky napsal Meky Žbirka? Pomineme-li zmiňované album Ty nejlepší věci z roku 2001, pak byly Hračky na dlouhých šest let poslední deskou Wanastowých Vjecý. Občas se dokonce objevilo tvrzení, že Wanastowy Vjecy ukončily svou činnost, nejčastěji se argumentovalo nevelkým komerčním úspěchem desky Hračky. "Jak dokazuje přítomnost, tak šlo o lživá tvrzení. Nehledě na skutečnost, že deska Hračky se stala jedním z deseti nejprodávanějších alb roku 2000!" odmítá veškeré spekulace Robert Kodym a vypočítává aktivity Wanastowek v době jejich tvůrčího spánku: "Za těch šest let jsme se skupinou Lucie vydali dvě studiová alba, jedno koncertní dvojalbum a DVD. Odehráli jsme tři mamutí turné, včetně toho posledního se stočlenným symfonickým orchestrem FOK, a jedno turné napříč Spojenými státy americkými." Bylo to vyčerpávající období. A tak přesto, že se mluvilo o novém albu, nakonec se během turné Lucie & FOK v roce 2004 skupina Lucie domluvila na tvůrčí pauze, která začala po absolvování londýnského koncertu v říjnu téhož roku. "A tahle pauza zatím stále trvá. Nikdo neví, kdy skončí, takže nad budoucností Lucie se vznáší roztomilý otazník..." popisuje současný stav kapely Lucie její kytarista Robert Kodym. Do celkem běžné pauzy však na podzim loňského roku zasáhla nečekaná zpráva o odchodu zpěváka Davida Kollera z kapely. "Pro mě s P.B.Ch. bylo opravdu zajímavé, když jsme se na podzim 2005 octli ve stejné situaci, jako v roce 1985 - opět jsme byli sami dva. Před dvaceti lety jsme ještě jako teenageři pobíhali po Praze a sháněli první muzikanty do Lucie - v prosinci jsme už měli pevnou sestavu s bubeníkem Tomášem Waschingerem, klávesákem Petrem Francem a zpěvákem Michalem Penkem; škoda, že tenkrát novoromantickým kapelám desky nikdo nevydával! Ani ve snu jsem si tehdy takhle nepředstavoval dvacáté výročí této kapely! Davidův odchod z Lucie, o kterém jsme se mimochodem dozvěděli stejně jako všichni ostatní ze zprávy ČTK, byl jako překvapivý rozvod po osmnáctiletém manželství. Na druhou stranu samozřejmě respektuji jeho důvody a rozhodnutí. Ještě štěstí, že ta naše profese patří mezi svobodná povolání!" soudí Kodym. Kdo ví, jak bude vypadat budoucnost Lucie... Tahle otázka však není na pořadu dne - je říjen 2006 a po šesti letech vychází nové album skupiny Wanastowi Vjecy!
Přípravy nového alba s názvem Torpédo začaly již v listopadu 2005 a celkem vzniklo kolem čtyřiceti písní, do finální fáze jich kapela dotáhla pětadvacet a na desku nakonec zařadila třináct a jeden veliký bonbón; mimo jiné je zde i Kodymova milovaná skladbu Pal vocuď! z repertoáru skupiny Hudby Praha. "Je to takový náš dáreček k pětadvacátým narozeninám kapely," tvrdí Kodym, který představuje i další písně: "Otevřená zlomenina srdečního svalu je rocková balada v pravém slova smyslu. Je v ní příběh, který je asi věčný. Padaj hlavy kutálí se po hračanským rynku je taková ryze pražská, možná historizující lahůdka. Druhý verš zní: "Nekopej je z kopce dolů, co to děláš Hynku..." Mašinführer je píseň zpívaná ústy moc hodného pana strojvůdce, který s péčí a láskou opečovává svoji mašinku. Nelze nevzpomenout slova: "Jsem doktor Schmirgel z eneser a jsem hustej!" Slečna Anna je za vodou je kousek o lásce, zoufalství, naději a smrti. Torpédo popisuje příběh nezaměstnaného, rozervaného rockera, jenž při cestě vlakem řízeného hodným a laskavým panem strojvůdcem nachází své životní štěstí. Panna je sestřička písně na podobné, i když obrácené téma, která se líhla v tvůrčím lůně autorově od roku 1998. Panně se v noci zdá opravdu zvláštní sen... Je určena všem neposkvrněným i hříšným!"
Na novém albu se pět rozezní řada exotických nástrojů, Robert Kodym se ve studiu obklopil vedle elektrických a akustických kytar třeba dobrem, banjem, apalačským dulcimerem, niněrou, mandolínou, charangem, sitárem, dilrubem, gopichandem, santoorem, barokním klarinetem, saw duangem, talamem, panovou flétnou, bolívijskými píšťalkami, jazýčkovým harmoniem, pianem Rhodes, zvonkohrou, perkusemi, skleničkami a řadou dalších nástrojů. A deska jako celek (natočená s bubeníkem Martinem Vajglem z kapely -123 minut - podle Kodymových slov proto, že je tady bezkonkurenčně nejlepší) pak podle jejích tvůrců potvrzuje především to, že Wanastowy Vjecy jsou rocková kapela jako řemen!
Wanastowy Vjecy jsou tedy zpět! A na jaře příštího roku se vrátí i na koncertní pódia, kdy začne obří turné Torpédo 2007. A jak slibuje Robert Kodym: "Budeme k vidění v těch největších prostorech, které jsou v této zemi k mání! Takže teď už je všechno v rukou Božích. Aleluja!!!"





Hodnocení: (hodnotilo 34 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info