Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Hyenovití

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Hyenovití
 
Titulek: Hyenovití
Datum vložení: 30.10.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Při povrchním pohledu připomínají psy, jsou však blíže příbuzné kočkám. Všichni mají na hřbetu výrazný černý pruh, ten klesás profilem hřbetu od lopatek k ocasu.
Hyeny a hyenka hřivnatá se převážně vyskytují v Africe (hyena pruhovaná zasahuje i do jižních partií Asie). Žijí v savaně, v krovinátých porostech a aktivní jsou převážně v noci.
Mají velkou hlavu a vztyčené uši, dlouhé přední nohy a zadní krátké, huňatý ocas, tupé nezatažitelné drápy a čtyři prsty na všech končetinách (pouze hyenka hřivnatá má na předních pět a zadních čtyři). Srst je skvrnitá nebo pruhovaná. Jejich čenich je široký s ohromně silnými čelistmi. Nedovedou ale strávit vazy, srst a kopyta, ty vylučují pomocí vývržků.
Hyena skvrnitá je nejžravější lovec, žije ve větších smečkách (klonech) - ty se skládají až z 80-ti samic, samců a mláďat.

druh: Hyena skvrnitá

- 1,3 metru, ocas dlouhý 25 cm; váha je 62 - 70 kg. Samice je až o 10 % větší než samec. Má obrácenou hřívu na krku a na hřbetu - je také vztyčitelná.
Žijí ve skupinách, vyskytují se v jižní a severní Africe, mají nízké riziko ohrožení.
Klan je v pouštích složen z 5 či méně hyen, v savanách 50 a více. Kaln má společné doupě a latríny. Pospolitě obhajují své teritorium o rozloze 40 až 1000 km2 - vymezuje si ho hlasovými signály, pachovými značkami a hraničními strážemi.
Hyena skvrnitá vydává mnoho různých zvuků - vřeštěník soustředění do tlupy nebo k lokalizaci štěňat a známého chechotu, kterým dává najevo podřízenost k staršímu členu klanu.





Hodnocení: (hodnotilo 15 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info