Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Žížala obecná

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Žížala obecná
 
Titulek: Žížala obecná
Datum vložení: 3.12.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Žížala obecná (Lumbricus terrestris) je poměrně velký načervenalý kroužkovec, typicky dosahuje 20–25 cm délky, ale známy jsou i exempláře přes 30 cm. Je jedním z největších kroužkovců České republiky a Evropy, tedy až na druhy žijící v jižní Evropě. Svou velikostí spadá do půdní megafauny.

Rozmnožování žížaly obecné je zajímavé tím, že k němu dochází na zemském povrchu během noci, i přes tento fakt či spíše právě proto jsou žížaly obecné snáze pozorovatelné, než jiné druhy. Žížala obecná je obojetník. Ke kopulaci dochází spojením dvou jedinců v oblasti opasků. Kokony žížal jsou 2 až 4 mm velké a jsou olivově zelené až hnědé barvy, jsou vcelku průsvitné a svým tvarem připomínají drobný citrón. Žížaly se dožívají v laboratorních podmínkách 6 let, zasvěcené odhady hovoří o 4 až 8 letech.

Žížala obecná byla spolu s dalšími druhy žížal zavlečena téměř do všech částí Země. V některých oblastech je lze považovat dokonce za nebezpečné, neboť ohrožují původní druhy. Na druhou stranu je žížala obecná ohrožena do Velké Británie zavlečeným dravým novozélandským ploštěncem Arthurdendyus triangulatus a australským ploštěncem Australoplana sanguinea, kteří žížaly aktivně loví. Schopnost prakticky vyhladit celou populaci v určité lokalitě se neblaze odráží na stavu půdy.






Hodnocení: (hodnotilo 676 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info