Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Velbloudi

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Velbloudi
 
Titulek: Velbloudi
Datum vložení: 14.11.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Velbloudi jsou skvěle uzpůsobeni k životu v krajích, kde je přes den vedro, v noci zima a po celý rok málo vody a rostlin. Spásají mnoho druhů bylin, včetně trnitých a slanomilných keřů, kterých si jiná zvířata ani nevšimnou. Velbloudi žijí většinou ve stádech vedených dominantním samcem. Samice rodí přibližně jednou za rok jedno mládě.

Pro tato zvířata je charakteristické plivání jako jedna z obranných taktik. Využívají několik typů plivání, od výhružného pouze ze slin až po vyprázdnění natráveného obsahu předžaludků. Můžeme je potkat ve střední Asii na poušti Gobi, kde žijí ještě divocí velbloudi dvouhrbí tzv. drabaři. Velbloudy jednohrbé, nebo-li dromedáry, najdeme na Blízkém východě a v severní Africe na Sahaře. V Austrálii byli uměle vysazeni.

Na cestách za potravou urazí velbloudi dlouhé vzdálenosti. Vyznačují se schopností přežít dlouhou dobu bez vody. Velbloudi si ukládají vodu ve tkáních svého těla, a pokud nepracují, vydrží bez této zásoby až 10 měsíců, aniž by se museli napít. V té době jsou ovšem velmi hubení, zesláblí a často nemocní. Když se velbloud dostane k napajedlu, dokáže vypít až 135 litrů vody za 10 minut. Během této doby jeho tělo postupně získává normální tvar.





Hodnocení: (hodnotilo 170 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info