Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Krtek Obecný

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Krtek Obecný
 
Titulek: Krtek Obecný
Datum vložení: 8.1.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Vzhled
Válcovité tělo pokryté černou srstí, velké přední nohy otočené do stran a přizpůsobené tak hrabání. Na hlavě vyniká pouze růžový rypákovitý čenich. Tak vypadá krtek obecný - hmyzožravec, který většinu svého života stráví ve tmě pod zemí. Proto téměř nevidí a neslyší. Vzácně se vyskytují i bílí a žlutí krtci.

Rozšíření
Krtek je rozšířen prakticky po celé Evropě i Asii. U nás se vyskytuje zhruba do nadmořské výšky 500 m. Známé krtičince můžeme nalézt na loukách, zahradách, polích a listnatých lesích.

Způsob života a potrava
Jak již bylo řečeno, krtek žije většinu svého života v podzemí, kde si vyhrabává větvené chodby. Ve svých chodbách se pohybuje velice jistě a rychle.

Krtkův labyrint se skládá z jedné hlavní chodby, která vede od pelíšku, který je důkladně ukrytý pod kořeny stromů, až k místu, kde se nachází potrava. Tato cesta zpravidla nebývá označena označena krtičinami. Lze jí však poznat tím, že zde uvadají rostliny více než v okolí. Ostatní chodby vesměs ústí zpět do hlavní chodby. Mimo těchto chodeb najdeme v krtkově labyrintu i takzvanou tajnou chodbu, která vede do hloubky a po čase také ústí do hlavní chodby.

Pokud se tento na první pohled neohrabaný tvor dostane na zem, dokáže i zde poměrně rychle pelášit. Je také velmi dobrým plavcem. Krtek je známý tím, že sní poměrně hodně potravy. Nejradši má žížaly, ale nepohrdne ani hmyzem, hmyzími larvami, či hlemýždi. Svá loviště krtek navštěvuje několikrát denně

Rozmnožování
Hnízdní komůrka se nachází pod velkou krtičinou. Jedná se o hnízdo postavené ze suchého listí a lišejníku. Matka je březí asi 4 týdny. Jednou až dvakrát ročné porodí až šest mláďat, která kojí asi pět týdnů. Krtci pohlavně dospívají po roce života





Hodnocení: (hodnotilo 331 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info