Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Sova Pálená

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Sova Pálená
 
Titulek: Sova Pálená
Datum vložení: 24.3.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Latinsky: Tyto Alba

Sova pálená patří mezi menší ptáky. Je zhruba tak velká jako holub hřivnáč.
Žije v Evropě, v teplém pásmu Asie, v Africe a v Jižní Americe, Severní Americe a v Austrálii. Hnízdí v budovách, kostelních věžích, hradech a stodolách. Hnízdo je postaveno v tmavých koutech. Sova je celý život věrná místu, kde se narodila. Problém je, když lidé opraví místo, kde se narodila a nemůže se k němu dostat. Těžko si totiž hledá náhradu.

Má velkou hlavu se srdcovitým obličejem. Je bílošedá s bílími perlovitými skvrnami. Oči má tmavé, křídla dlouhá a štíhlá. Má ostré, silné pařáty. Jeden z prstů je umístěn naproti zbývajících, aby mohla kořist snadno uchopit a nepustit. Je stálý pták.

Sova se živí převážně myšmi a malými hlodavci. Je užitečná, i když jí lidé považují za neužitečnou. Na lov vylétá v noci. Jak loví? Nedříve se tiše snese na kořist, pak zvedne křídla a napřáhne pařáty. Těmi uchvátí kořist. Přitom roztáhne křídla, aby udržela rovnováhu.

Sova snáší čtyři až sedm vajec jednou nebo dvakrát za rok (záleží na potravě). V období hnízdění sedí samička na vejcích a sameček shání potravu. Když se mláďata vylíhnou stará se o ně samice ještě osm týdnů a sameček musí do hnízda donést 100 myší za den. Na vejcích sedí 30 - 34 dní.





Hodnocení: (hodnotilo 38 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info