Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Vodouch stříbřitý

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Vodouch stříbřitý
 
Titulek: Vodouch stříbřitý
Datum vložení: 29.3.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
VODOUCH STŘÍBŘITÝ

ZPŮSOB ŽIVOTA
Vodouch stříbřitý se vyskytuje ve stojatých vodách zarostlých vegetací, rozmanitě velkých, zvláště hojných je v tůní bažin. Lze se s ním také setkat v příkopech, ale také v rybnících. Pod vodou si tento pavouk zhotovuje vzduchový zvon. Nejdříve utká mezi vodními rostlinami horizontální pavučinovou plachetku a upřede jedno vodící vlákno směrem k hladině. Potom vysune konec zadečku a překřížené zadní nohy nad hladinu do vzduchu, zachytí pomocí chloupků na vzduchu velkou bublinu a pod vodícím vlákně se s ní ponoří pod hladinu. Bublinu si přidržuje na zadečku pomocí zadních nohou. Když se dostane k plachetce, vleze si pod ni a uvolní bublinu, která hnízdo kopulovitě vyklene. Tento transport vzduchu se několikrát opakuje, až získá vodouchův úkryt požadovanou velikost a tvar. Pak pavouk ještě dodatečně vyztuží pavučinami pevnost svého zvonu. Vzniklý útvar vydrží většinou několik týdnů až měsíců, pavouk ale čas od času musí vyměnit vzducový obsah. Ve vzducovém zvonu probíhají všechny životní funkce:
- příjem potravy, svlékání, páření, kladení vajíček

POPIS
Tento druh má tmavohnědou hlavohruď a šedý zadeček. Spodní strana hlavohrudi u samce a celý zadeček je pokryt slabou vrstvičkou stříbrně lesklým vzduchem. U samice toto chybí.

VÝSKYT
- stojaté vody zarostlé vegetací
- zvláště hojný v tůních bažin
- lze se s ním setkat také v příkopech
- příležitostně v rybnících





Hodnocení: (hodnotilo 92 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info