Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

káně lesní

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > káně lesní
 
Titulek: káně lesní
Datum vložení: 6.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Káně lesní
Buteo buteo

Káně lesní nazýváme lesní, protože hnízdí v lese. Je to dravý pták. Patří do řádu dravců. Přizpůsoben má k lovu zobák i nohy - pařáty. Loví na polích a loukách nejčastěji hlodavce (hraboše a myši). Často sedá na sloupech elektrického vedení a osamělých stromech kolem silnic. Tam je také můžeme nejčastěji pozorovat. Je 46 až 55 cm velké, rozpětí křídel má asi 137 cm. Peří má zbarvené různými odstíny hnědé barvy s bílými skvrnami. V zimě odlétají někteří jedinci do jižní Afriky a Indie. Ti co jsou v zimě u nás často čekají dlouhou dobu na kořist u myší díry. Hnízdo si staví na vysokém stromě z větví a vystýlá ho mechem. Samice snáší 2 až 4 vajíčka hnědě a fialově skvrnitá. Sedí na nich asi 30 dnů, partner jí střídá. Mláďata se narodí s prachovým peřím. Na začátku je krmí je matka, pak je krmí oba rodiče. Káně vyhubí mnoho hrabošů, proto je pro člověka užitečná. Celý svět kromě Austrálie obývá 38 druhů. V ČR existují dva druhy, káně lesní a káně rousná. Rozeznáme je od sebe podle toho, že káně rousná má peřím porostlé nohy. Říkáme tomu rousy. Káně lesní má nohy holé. Káně lesní je také menší než káně rousná.








Hodnocení: (hodnotilo 138 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info