Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Kočky

Titulek: Kočky
Datum vložení: 14.2.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
HISTORIE
Žádné jiné zvíře nevzbuzuje v člověku různorodější pocity a neprobouzí tolik lidskou fantazii, jako kočka. K lidskému životu patří již 5000 let. Ve starém Egyptě byla před 5000 lety předchůdkyně naší kočky domácí- kočka plavá, povýšena na bohyni. Měla jméno Basket. V egypských sýpkách kočky lovily myši a bylo zakázáno je zabíjet nebo jen zraňovat. v bohatých egypských rodinách chodily dokonce kočky ověšeny drahými šperky. Když kočka uhynula přirozenou smrtí, držela rodina určitou dobu smutek. Pak bylo její tělo nabalzováno a pochováno v rakvi. Až o tisíc let později se začali kočky uctívat i v Číně. Dokonce prý uměli odečítat denní dobu z kočičích očí. Do Evropy se první kočky dostyly 100 let před Kristem, a to do Itálie, kam je přivezli mořeplavci. Pro svou schopnost lovit myši, kterých bylo v té době víc než nadbytek, se staly zakrátko oblíbenmi po celé Evropě.

ČLOVĚK A KOČKA
Mezi mnohými lidmi panuje názor, že kočka je tvor nevěrný, falešný a úlisný. Je to velký omyl. kočka má nejrůznější vlastnosti, ale falešná rozhodně není. Kočka je totiš individualistická osobnost. Kočka většinou nevnímá svého majitele jako pána a spolčníka. Vidí jeho dům jako svou zónua člověka bere jako předmět svého revíru. Když může, odchází a přichází, jak se jí zlíbí. Kočka rozdává své sympatie, jak sama uzná za vhodné a nikdy se nedá přimět k přátelskému chování, když se jí někdo nelíbí.

příroda vybavila kočky schopnostmi, které jí člověk může jen závidět.

SLUCH
sluch koček je tak dokonalý, že jsou schopny slyšet myš na vzdálenost deseti metrů. Slyší tóny o dvě oktávy vyšší, než které jsou slyšitelné pro člověka. Kočka vnímá i ultrazvuk.

VOUSY
citlivé hmatové vousky na čenichu jsou vybaveny nervovými vlákny. Fungují jako radarový systém. Kočka proto ani v absolutní tmě nikdy na nic nenarazí.

OČI
kočky mají sedmkrát ostřejší zrak než lidé. Za sítnicí má kočka reflexní tkáň. Od ní se světlo odráží jak od zrcadl, a tak se i malé světlo zesílí. Proto vidí kočka i v noci. Zrak koček vidí především pohyb. Nehybné předměty jsou pro kočku nezřetelné.

UMĚNÍ PÁDU
Kočka má vzláštní rovnovážný systém umístěný ve vnitřním uchu. Díky němu se při pádu bleskově předává informace do mozku a bederní obratle kočku automaticky obrací tlapkami dolů. Nohy působí zároveň jako tlumiče pádu a pružná kostra umožňu přistání bez jakéhokoliv zranění.

KOČKA - LÉČITEL
Svým spokojeným předením dokážou kočky urychlit léčbu vlastních zranění. Zvukové vlny, jejiž frekvence se pohybuje mezi pouhými 20 až 50 Hz, vyvolávají hojivé procesy v kostní tkáni. Výzkumy dokázaly, že zvuky v těchto kmitočtech podporují i růst kostí u lidí.

VÍTE, ŽE...
nejstarší žijící kočka na světě je barmská kočka Kataleena Lady, narozená 11.3.1977. Její majitelkou je paní Haywardová z Melbourne v Austrálii.

Nejdrašší kočkou na světěje bengálský kocour Cato, který byl v únoru 1998 zakoupen za 25 000 liber (1 146 500) paní Cindy Jacksonovou z Londýna.

Nejlepším lovcem myší byla želvovinová kočka jménem Towser (1963-1987). Za svůj život údajně chytila 28 899 myší. Tato kočka pracovala v lihovaru Glenturrent, kde jí také byla postavena socha.

nejdelší kočkou na světě je kocour Leo, který váží 15,8 kg a měří rekordních 121,9 cm od nosu k ocasu.





Hodnocení: (hodnotilo 47 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info