Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Krokodýl nilský

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Krokodýl nilský
 
Titulek: Krokodýl nilský
Datum vložení: 12.1.2023

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Krokodýl nilský



Krokodýl nilský (latinsky Crocodylus niloticus) je jeden z nejznámějších krokodýlů v Africe. Jeho název pochází z řečtiny. Slovo crocodylus znamená "dlážděný červ", nilocticus zase "z Nilu" čili dlážděný červ z nilu.

Obsah

• 1 Výskyt

• 2 Popis

• 3 Potrava

• 4 Rozmnožování



Výskyt



Krokodýl nilský žije téměř po celé Africe. Vyskytuje se všude kde se nachází voda např. močály, potoky, řeky, jezírka.



Popis



Krokodýl nilský je zbarven šedozelenou barvou. Tělo má na šířku velké je mohutný. Mezi prsty má plovací blány. Jeho ocas i hřbet je pokrytý výstupky. Hlava je úzká a dlouhá. Krokodýl nilský má 64 až 68 ostrých zubů muže s nimi jen kousat nemůže žvýkat. Samec je podstatně větší než samice. Krokodýl nilský ve vodě plave díky mohutného ocasu který se hodí i k lovu. Druh většinou žije samostatně někdy i ve skupinách. Samci jsou agresivní a zabíjí i jiné krokodýly a mláďata.



Potrava



Krokodýl je dobrý lovec jeho oběti tvoří plazi, savci a ptáci. Díky svému ocasu dokáže vystřelit nad vodu a ulovit ptáka na větvi. Taktéž může chytit antilopy, jiné krokodýly, buvoly, lvy, gepardy nebo pakoně. V některých případech dokáže ulovit i malého slona nebo hrocha. Jeho velkou nevýhodou je to, že nemůže kousat, proto kusy masa polyká celé. Krokodýl má v čelistech neuvěřitelný stisk, dokáže jimi vyvinout sílu až 13 kN. Při otevírání tlamy má svaly slabší, že by ho udržel i člověk.



Rozmnožování



V období páření samice vydávají hluboké zvuky. Po páření si samice vykope díru hlubokou cca 50 cm do ní naklade 20 až 80 vajec dle velikosti samice. Vejce jsou velké cca 8 x 6 cm. Vejce zahrabává. Po dobu inkubace jámu hlídá před predátory jako jsou lidé, hyeny, varani atd. Když se vylíhnou tak vydávají zvuky které přivolají samici nebo také predátora. Poté je matka odnáší do vody. Mláďata se poté rychle osamostatní.








Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info