Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Mechy

Titulek: Mechy
Datum vložení: 14.8.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Mechy se objevily na Zemi mezi nejprimitivnějšími suchozemskými rostlinami poprvé před více než 350 miliony let-již dávno před dinosaury. Patří do skupiny zvané bryofyty.
Jsou to většinou malé rostliny, měří jen několik centimetrů nebo se plazí po zemi a po jiném povrchu. Na rozdíl od pokročilejších suchozemských rostlin nemá většina mechů specializované tkáně k transportu živin a vody z jedné části do druhé. Protože nemají žádný “potrubní” systém, nemají ani skutečné kořeny, stonky nebo listy. Například kořeny mechů slouží pouze k přichycení a nepřivádějí rostlině z půdy živiny ani vodu, tyto životně důležité látky absorbuje celý povrch rostliny. A listy s výjimkou středních žeber jsou na průřezu složeny obyčejně jen z jedné buňky.
Mechy netvoří ani květy, ani semena. Místo toho mají na vrcholcích malé tobolky s výtrusy, podobné zrnům na dlouhých tenkých stoncích.

Kde mechy rostou??
Mechy vypadají jako jemné a křehké organismy, ale ve skutečnosti jsou odolné a otužilé. Najdeme je všude od pobřeží arktických moří přes tropy až k Antarktidě. Některé přežívají úspěšně v pouštích a na skalách, kde na ně praží slunce. Jiné žijí zase v rašeliništích a potocích. Většině mechů se však nejlépe daří na vlhkých, zastíněných místech v oblasti mírného klimatu. V lesích tvoří často husté polštářovité plochy, které dokonale překrývají hnijící pařezy a půdy. Některé mechy potřebují k životu speciální podmínky. Určité druhy rostou pouze na kyselé půdě, jiné na půdě zásadité. Takzvané mědimilné žijí jen v půdě obohacené mědí a poskytují tak vodítko při hledání rudných ložisek. Jiný specializovaný typ, světélkující mech, roste pouze v jeskyních nebo se uchyluje pod kořeny stromů nebo do jiných velice málo osvětlených míst. Má buňky podobné droboučkým čočkám a těmi zaostřuje i to nejmenší množství světla na zrnka chlorofylu. Zdá se, jako by žhnul zeleným světélkem, ale je to jen světlo odražené.

Je pravda, že mech roste jen na severní straně kmenů??
Legendy vyprávějí o mnoha případech, kdy lidé zabloudili v lesích a cestu domů tak, že se bez kompasu orientovali podle mechu, který roste na kmenech na straně obrácené na sever. A mech opravdu roste na severní straně kmenu bujněji, protože je to většinou strana stinnější a vlhčí. Růst mechu však ovlivňují i jiné faktory, například přítomnost jiného stromu v blízkosti. _Mech vlastně najdeme na všech stranách stromů, proto zdaleka nemůže nahradit kompas.

Může mech přežít sucho??
Mechy mají rádi vlhko, ale přesto mnoho druhů přežívá i dlouhá, velmi suchá období. Jedním z důvodů je, že si dovedou v buňkách vytvořit velkou zásobu vody a během prvních dnů nebo týdnů velkého sucha čerpají z této rezervy. Když už vodu téměř vyčerpaly, upadnou do vegetačního klidu. Listy se stočí, aby se zbylá vlhkost nevypařovala . Celá rostlinka seschne, zhnědne a vypadá, jako by odumřela. Zůstává v ní však jiskra života. Jakmile se vrátí déšť, mech takřka přes noc zezelená a obživne.

Jsou mechy člověku užitečné??
Hrají důležitou úlohu při tvorbě půdy..Jako pomalu rostoucí rostliny chrání mechy obnaženou půdu před erozí, a když se samy rozloží stanou také složkou půdy. Většinou však mechy přinášely lidem zřídkakdy větší užitek. Některé druhy se užívaly tradičně k vycpávání matrací. Mnoho druhů ptáků si jím vystýlá hnízda a matky v Laponsku ho používají k vystýlání kolébky. V Severní Americe byl používán k vycpávání srubů.
Jediný mech s vyšší obchodní hodnotou je rašeliník. Udržuje totiž výborně vlhkost, může nasát až dvacetinásobek své váhy, proto zasilatelské firmy často před odesláním obalují kořeny rostlin právě tímto mechem.
Mezi vlhkomilné mechy patří ty rašeliníky, které postupně proměňují vodu ve vodních nádržích v rašeliniště. V průběhu času se rašeliník v rašeliništi stlačí a vytvoří rašelinu. Když se rašelina nařeže do cihel a vysuší , je z ní dobré palivo, které jen mírně kouří. Kdysi se používalo v severní Evropě, je to stále cenhný zdroj energie v Irsku.





Hodnocení: (hodnotilo 395 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info