Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Kontryhel

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Kontryhel
 
Titulek: Kontryhel
Datum vložení: 27.5.2010

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Kontryhel (Alchemilla)
Lidové názvy:
Husí nožka, husí drápky, rosička, polní muškát, pláštíček Panny Marie, kondolík, stříbrník, alchemilka, arcisléz, bylina alchymistů, divý muškát, husí šlapka, hvězdoš, kloboučky, kontrhal, lví stopa, lví noha, nebeská rosa, perlová bylina

Čeleď: Rosaceae - růžovité
Kontryhel zahrnuje přes 500 druhů, které rostou v Evropě, Asii, Africe, Grónsku a ve východní Kanadě, druhotně i v USA a v Austrálii. V ČR roste přes 20 druhů kontryhelů, většinu z nich je však pro laika velmi obtížné rozlišit. Z hlediska léčitelství však podstatné je, že všechny obsahují stejné účinné látky, takže je lze i stejně použít. Nejčastěji ho najdete v horách nebo v podhůří. Má rád vlhko a nevadí mu moc ani znečištění. Všechny jeho odrůdy jsou léčivé.

Jak ho poznáte:
Nejsnadnější způsob rozpoznání je podle listů. Má je kulaté, vějířovité se zoubkovanými okraji. V listech se nachází kapička vody, kterou vylučuje samotná rostlina. Tuto podivnou kapku využívali už středověcí alchymisté, kteří ji považovali za jednu ze základních přísad do kamene mudrců. Od května do srpna kvete drobnými žlutozelenými kvítky. Nejsou nijak výrazné, nevoní ani nepáchnou.

Co léčí:
Kontryhel je téměř zázračný bojovník proti ženským problémům. Proti některým je tak účinný, že se ve středověku dokonce věřilo, že vrátí ztracené panenství. Realita je sice o něco nudnější, ale i přesto má tato nenápadná bylinka vynikající účinky. Protože obsahuje třísloviny, hořčiny a kyselinu salicylovou, tlumí menstruační bolesti a potlačuje gynekologické bolesti. Často se využívá při problematických těhotenstvích, protože snižuje náchylnost k potratům. Velmi dobře působí i na ženskou psychiku – doporučuje se užívat například v době klimakteria. Ocení ho i ti, kdo mají problémy se zuby: po vytržení zubů se používá jako kloktadlo.
Použití:
Z kontryhele se používají nať a listy. Sbírají se od dubna do června a suší se ve stínu. Dá se z něj připravit čaj, odvar z kontryhele se zase hodí ke koupelím a na obklady. Využijete ho i na výletě v přírodě při drobném zranění: čerstvá šťáva z pomačkaných listů se dá použít jako dezinfekce nebo při krvácení z nosu. Mladé listy si najdou místo také v kuchyni, dávají se do jarních salátů nebo pomazánek
Zajímavost: Latinské pojmenování rodu je odvozené od alchema – alchymistka. Starověcí alchymisté připisovali této bylině velkou léčivou moc. Na dně jejích nálevkovitých listů se dlouho drží kapky vody, které rostlina vylučule. Alchymisté je sbírali a používali při hledání kamene mudrců.





Hodnocení: (hodnotilo 7 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info