Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Žloutenka

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Žloutenka
 
Titulek: Žloutenka
Datum vložení: 6.3.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Málokdo zřejmě tuší, že žloutenka typu B je stokrát nakažlivější než virus HIV. Ačkoliv virová hepatitida ze všeho nejvíce ohrožuje osoby závislé na injekčním podávání drog, bez nebezpečí není ani široká veřejnost. Díky informačním letákům dostupným v řadě lékařských ordinací se proto stále více dospělých i dětí rozhoduje pro očkování proti žloutence typu A a B. Kromě zájezdů do exotických zemí může bohužel k nakažení žloutenkou dojít také u nás. Kromě nedostatečného umytí rukou na společných toaletách může být příčinou onemocnění také konzumace nápojů či potravin z výroben a prodejen nedodržujících hygienické zásady. Mražený krém z kontaminovaných jahod způsobil kupříkladu v roce 1979 onemocnění více než třiceti tisíc osob v celé republice. Odborníci uvádějí, že v případě žloutenky typu A trvá inkubační doba 15 až 50 dní, a ačkoliv infikovaný člověk nemusí cítit žádné obtíže, virem vylučovaným ve stolici může nakazit své okolí. Málokdo asi tuší, že virus žloutenky typu B je stokrát nakažlivější než virus HIV a že v zaschlé kapce krve může přežít déle než týden. Mikroskopické množství krve proto může kontaminovat nástroje při tetování, piercingu, akupunktuře, manikúře nebo pedikúře a při přenosu nákazy může svoji roli hrát i společně užívaný kartáček na zuby, depilační strojek nebo holící strojek. Protože se u infikovaného člověka virus vyskytuje nejenom v krvi, ale také kupříkladu ve spermatu, v poševním sekretu nebo ve slinách, právě pohlavní styk je v současnosti nejrozšířenější cestou přenosu žloutenky typu B ve vyspělých zemích. Inkubační doba trvá průměrně tři měsíce a převážná většina infikovaných osob se přitom místo typického zažloutnutí setkává se skrytým průběhem nemoci nebo s netypickými příznaky připomínajícími chřipku. Dlouhodobá infekce však postupně poškozuje játra a může skončit dokonce jejich tvrdnutím nebo rakovinou. Lékaři tvrdí, že zhruba u deseti procent infikovaných osob virus přežívá a tito lidé se stávají jeho dlouhodobými nosiči. U dětí je toto procento vyšší než v případě dospělých Z tohoto důvodu bez ohledu na cenu stále více rodičů přistupuje k preventivnímu očkování sebe i svých dětí, o kterém kromě hygienických stanic podávají informace také praktičtí lékaři.





Hodnocení: (hodnotilo 88 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info