Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Funkce vody v těla

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Funkce vody v těla
 
Titulek: Funkce vody v těla
Datum vložení: 25.9.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Funkce vody v těle

Krevní plazma distribuuje vodu do všech tělesných tkání a po té ji odtud odvádí, aby mohla být prostřednictvím ledvin, jater, plic a kůže z organismu vyloučena. V zažívacím traktu je součástí přijaté potravy a odchází s nestrávenými zbytky. Ledvinami jsou vyplavovány konečné produkty látkové výměny v podobě moči. Vylučováním potu se tělo brání před přehřátím.
Že voda přebírá tak rozmanité úkoly, za to vděčí celé řadě fyzikálních a chemických procesů. Je skvělým rozpouštědlem pro většinu látek. Ve vodě se vyskytují elektricky nabité částice. Na pohybu iontů přes buněčnou membránu závisí řada životních pochodů lidského organismu (například přenos svalových a mozkových impulsů).

Minimální denní příjem.

Člověk sice může celé týdny přežít bez potravy, ale jen pár dnů bez vody. Tělo denně ztratí přibližně 2,5 litru vody a to je třeba stále doplňovat. Lidé v klimatizovaných kancelářích, nebo ti, kteří vykonávají náročnou fyzickou práci, musí počítat s daleko vyšší ztrátou. Pří práci na slunci je denně klidně možné vypotit i 10 litrů.
Ztrátu vody reguluje centrum žízně
Rovnováha je nutná, a proto se u zdravých lidí i nepatrný deficit vody včas ohlásí pocitem žízně.
To byl pro mne obrovský šok. Denně jsem dříve vypil spousty balených vod právě kvůli minerálům a pak toto.
Člověk k životu minerály potřebuje, ale není minerál jako minerál. Ve vodě jsou pouze minerály v anorganickém stavu. Ty člověk nedokáže pro své tělo využít. Pouze asi ze 3-4% a to je velmi málo. Ten zbytek (což je dost) potom z těla odchází nevyužito a bohužel něco málo se v těle dokonce uloží. Zasažena je každá buňka. V 50ti má v sobě člověk 2-3 kg usazenin, a to je velmi špatné. Problémy s kostmi, klouby, svaly, kůží, vzniká kornatění žil cév a tepen. Takovéto usazené minerály společně s cholesterolem nás pomaličku zabíjí aniž bychom si to uvědomovali.
Minerály ve vodě jsou vlastně rozpuštěné horniny (vápník, železo, zinek atd.). Kdyby člověk dokázal využívat tyto anorganické minerály, tak například kvůli železu bychom mohli jíst třeba hřebíky, kvůli vápníku vápno a nebo bychom mohli rovnou jíst hlínu, protože hlína není nic jiného než minerály. No je to tak ???! Nebo znáte nějakého doktora, který by někomu předepsal hrstičku denně ze zahrádky? Věřím tomu, že případná žížala by člověku prospěla víc než ty minerály, které se pak rozpustí do vody.





Hodnocení: (hodnotilo 67 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info