Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Lidské tělo-dýchání

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Lidské tělo-dýchání
 
Titulek: Lidské tělo-dýchání
Datum vložení: 11.6.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Nádech

Dýchání má dvojí účel: dostává se jím do těla kyslík a odstraňuje se oxid uhličitý, odpadní látka vytvářená buňkami těla. Každou minutu se z plic a do plic dostává 5-6 litrů vzduchu. Kyslík přijatý do plic difuzí proniká do krve a krevním oběhem je rozváděn do každé buňky těla. V tělesných tkáních je kyslík vyměněn za oxid uhličitý, který se krevním oběhem dostává do plic, odkud je vydechnut.

Plíce

Zdravé plíce jsou narůžovělé, měkké a houbovité. Pravá plíce je rozdělena na tři laloky, levá má jen dva. Do plic a z plic se vzduch dostává nosem a ústy, průdušnicí (tracheou) a sledem dalších dýchacích cest zvaných průdušky a průdušinky. Tyto dýchací cesty se větví a tvoří hustou stromovitou konstrukci drobných trubiček končících v plicních sklípcích (drobné vdušné váčky). Plíce jsou poměrně křehké, ale před poškozením je chrání tři útvary - hrudní koš, páteř a dvouvrstvá blána zvaná pleura.






Hodnocení: (hodnotilo 29 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info