Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

UNICEF

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Občanská nauka > 304 > UNICEF
 
Titulek: UNICEF
Datum vložení: 16.2.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
UNICEF (Dětský fond OSN) je hlavní světovou organizací, která se zabývá ochranou a zlepšováním životních podmínek dětí a podporou jejich všestranného rozvoje.

Pracujeme s místními komunitami i vládami ve 157 zemích světa, abychom těm nejpotřebnějším poskytli okamžitou humanitární pomoc i dlouhodobý rozvoj v oblastech zdravotní péče, vzdělání a ochrany dětí.

Naše celosvětová působnost nám umožňuje široce využít znalostí a zkušeností spojených s pomocí dětem, zatímco naše stálá přítomnost v místech pomoci znamená, že jsme připraveni okamžitě zasáhnout v případě potřeby (85 % všech pracovníků UNICEF pracuje přímo v oblastech, kam pomoc směřuje).

Naše programy na pomoc dětem nejsou financovány z rozpočtu OSN, ale výhradně z dobrovolných příspěvků a prodeje pohlednic a dárkového zboží s logem UNICEF.

Veškerá činnost UNICEF je vedena přesvědčením, že péče o děti a jejich zdravý vývoj (výživa, přístup k nezávadné vodě, očkování, vzdělávání, ochrana dětí před jakýmkoliv vykořis?ováním) jsou základní podmínkou rozvoje lidstva. UNICEF byl založen s cílem podílet se na vymýcení překážek, které staví dětem do cesty chudoba, násilí, nemoci a diskriminace. Jsme přesvědčeni, že společně můžeme přispět k šíření lidskosti.

►UNICEF prosazuje opatření, která dětem umožňují co nejlepší start do života, protože správná péče v raném věku je nejdůležitějším základem pro budoucnost člověka.

►UNICEF podporuje vzdělávání dívek. Zajiš?uje, aby se jim – stejně jako chlapcům – dostalo alespoň úplného základního vzdělání.

UNICEF se zasazuje o to, aby byly všechny děti proočkovány proti základním dětským chorobám a aby byly dobře živeny, protože je nepřijatelné, aby děti trpěly nebo umíraly z důvodů, kterým lze předcházet.

UNICEF je aktivní v prevenci šíření HIV/AIDS mezi mladými lidmi, protože je možné je před tímto rizikem ochránit. UNICEF pomáhá dětem a rodinám postiženým HIV/AIDS prožít život důstojně.

UNICEF zapojuje všechny do budování bezpečného prostředí pro děti.

UNICEF pomáhá a je připraven pomáhat v krizových situacích a kdekoliv tam, kde jsou děti v ohrožení, protože žádné dítě by nemělo být vystaveno násilí, zneužívání a vykořis?ování.

UNICEF podporuje Úmluvu o právech dítěte. Jeho cílem je zajistit rovnost pro všechny, kdo jsou diskriminováni, zejména pro dívky a ženy. Snaží se o dosažení Rozvojových cílů tisíciletí (Millennium Development Goals) a pokroku nastíněného v Chartě Spojených národů. Usiluje o mír, bezpečí a o to, aby sliby dané dětem byly plněny a aby byl každý za jejich plnění volán k zodpovědnosti.

UNICEF znamená víc než jen 7000 lidí pracujících ve 157 zemích na celém světě. UNICEF je Dětský fond Organizace spojených národů.

otázky a odpovědi:
Co je to UNICEF?

Dětský fond OSN – UNICEF je největší světovou organizací, která se celosvětově zabývá ochranou a zlepšováním životních podmínek dětí a podporou jejich všestranného rozvoje.

Kdy byl založen?

Založen byl v roce 1946, původně jako Mezinárodní dětský fond neodkladné pomoci (United Nations International Children’s Emergency Fund) pro pomoc dětem, postiženým 2. světovou válkou.

Čím se zabývá?


Všechny děti bez rozdílu rasy, pohlaví a původu mají právo na zdraví a přiměřenou výživu, vzdělání, ochranu před konflikty, týráním a jakýmkoliv zneužíváním a vykořis?ováním. Milionům dětí zejména v rozvojových zemích jsou však tato elementární práva dosud odepřena.

S kolika státy (zeměmi spolupracuje)?

UNICEF aktivně pracuje ve více než 160 zemích a oblastech světa, kde ve spolupráci s národními vládami příslušných zemí a s místními organizacemi rozvíjí a podporuje dlouhodobé programy pomoci

Co má UNICEF na práci v ČR?

Hlavním úkolem UNICEF v ČR je získávat podporu pro celosvětovou ochranu dětských práv. Prostřednictvím kampaní na dodržování práv dětí v ČR i ve světě UNICEF získává partnery mezi nevládními organizacemi, školami, nemocnicemi, firmami, apod. a získává prostředky pro mezinárodní programy pomoci dětem.





Hodnocení: (hodnotilo 75 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info