Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Alkoholismus

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Občanská nauka > 304 > Alkoholismus
 
Titulek: Alkoholismus
Datum vložení: 19.2.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Potraviny a nápoje, které požijeme a strávíme, přecházejí v podobě živin do krve a ta je přenáší do všech tělesných orgánů. Obsahuje-li krev větší množství alkoholu, roznese jej všem orgánům včetně mozku. Od určité dávky působí alkohol jako jed. Množství čistého alkoholu v krvi nazýváme alkolemií. Jestliže člověk během jídla vypije tři čtvrtě litru vína, obsahuje jeho krev 0,8 g čistého alkoholu v jednom litru. Tady už začíná opilost, která se projevuje např. zpomalenými reflexy. Ale i alkohol požitý v menším množství a na lačno zpomalí reakce, zvláště u mladého člověka. Při 1 g čistého alkoholu v krvi se dostaví „dvojité vidění“, při obsahu 4 g už jde o hlubokou opilost. Řídit automobil po požití alkoholu je velmi nebezpečné a u nás trestné. Mnoho silničních nehod má příčinu v nadměrné spotřebě alkoholu. Horší než okamžitá nebo výjimečná opilost je chronický alkoholismus, který vzniká jako důsledek častého požívání alkoholických nápojů. Člověk se může stát alkoholikem, a nemusí být přitom nikdy zcela opilý. Notorický alkoholik má nervové potíže a halucinace, alkohol poškozuje játra a ta přestávají fungovat – dochází k cirhóze jater. Alkoholismus rodičů může navíc způsobit narození zdravotně poškozených dětí. Stav závislosti na alkoholu, spojený s chronickou otravou, vede k chátrání duševnímu i tělesnému. Je to vážný sociální problém v celém světě. Kromě postižení jednotlivce, který končí v lékařské péči, se alkoholismus odráží i v jeho nejbližším okolí, kde bývá příčinou manželských rozvratů a zanedbávání ve výchově dětí. Alkohol, obdobně jako ostatní drogy, je pro děti a mladistvé nebezpečnější než pro dospělé. I při občasném požití se zvyšuje nebezpečí onemocnění jater (játra nejsou schopna odbourávat alkohol v takové míře jako u dospělých) a nervového systému. Čím mladší jedinci pijí alkohol, tím větší je riziko pozdějšího přechodu na jiné tvrdé drogy. Společnost děti a mladistvé před alkoholem chrání zákonem. Věková hranice pro podávání alkoholických nápojů je v Čechách 18 let, ale např. v USA a Japonsku 21 let. Alkohol by se měl pít s mírou a jen v určitých případech, jenže to se asi nikdy nestane, protože ne všichni si dokáží říct NE.





Hodnocení: (hodnotilo 192 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info