Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Morfium

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Občanská nauka > 304 > Morfium
 
Titulek: Morfium
Datum vložení: 24.10.2020

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Úvod

Vyskytuje se v makovicích máku setého
Získává se z opia
Velmi silné narkotikum
Narušuje přenos signálu bolesti, proto se používá v lékařství proti bolesti
Má po heroinu druhou nejvyšší návykovost mezi narkotiky

Aplikace

Aplikovat se dá různě ( injekčně, kouřením, perorálně), ale pro vyvolání intenzivní euforie a uvolněnosti je nejvýhodnější aplikace přímo do žíly.

Následky

Opakované užití vede k rychlému nárustu tolerance, zároveň rychle vzniká fyzická a psychická závislost. Odvykací příznaky po náhlém přerušení připomínají silnější chřipku.

Rozšíření

Díky snadné dostupnosti v medicínském prostředí je známo mnoho případů zneužívání lidmi z medicínského oboru. Jako pouliční droga není morfium příliš rozšířeno.

Dostupnost

Morfín bývá dostupný ve formě ve vodě rozpustných solí. Nejobvyklejší je sulfát a hydrochlorid. Oba to jsou bílé krystalické prášky rozpustné ve vodě.

Zajímavost

V medicíně se proti bolesti používá dávka 10mg na 70kg tělesné váhy každé čtyři hodiny injekčně do svalu. Dávka může kolísat od 5 do 20mg v závislosti na intenzitě bolesti. Perorálně se používá dávkování 8 až 20mg. Morfium mělo svoji nevětší slávu v USA ve 30. 40. a 50. letech minulého století. Ve druhé světové válce se morfium velmi využívalo. Zbytky morfia z druhé světové války se poté dostali ilegálně (hlavně díky mafii) na ulice.

Smrtelná dávka

Smrtelná dávka pro člověka, který nemá vypěstovánu toleranci je asi 100mg. Morfin tlumí dráždivost dýchacího centra.
Ve vysokých dávkách může dojít k zástavě dechu.






Hodnocení: (hodnotilo 2 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info