Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Úloha parlamentu ČR

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Ekonomika a Právo > 305 > Úloha parlamentu ČR
 
Titulek: Úloha parlamentu ČR
Datum vložení: 11.4.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Parlament České republiky je dvoukomorový zákonodárný sbor ČR. Skládá se z poslanecké sněmovny (poslanci, poměrný volební systém, 200 členů – v čele předseda a pět místo předsedů) a senátu (senátoři, většinový systém, 81 členů). Žádný z členů Parlamentu nemůže zasedat současně v obou komorách, čímž je zajištěna dvojí kontrola veškeré přijímané legislativy. Členství v Parlamentu je také neslučitelné s úřadem prezidenta republiky, funkcí soudce aj. Důvodem je jasné oddělení moci zákonodárné, výkonné a soudní, které je podmínkou demokratického fungování státního aparátu.

Poslanci i senátoři při svém jmenování skládají slib, v němž vyjadřují věrnost České republice, zachovávání Ústavy a zákonů, výkon mandátu v zájmu všeho lidu a podle nejlepšího vědomí a svědomí.

Členové Parlamentu jsou chráněni imunitou, která zaručuje, že jejich práce pro stát nebude narušována tresními obviněními. V závažných případech však může být člen Parlamentu imunity zbaven hlasováním ve své komoře. Prokázaným obviněním ztrácí poslanec nebo senátor morální kredit i dobré jméno, což často vede k okamžité rezignaci na vykonávanou funkci.

Parlament jako zákonodárný sbor vykonává moc zákonodárnou (vydává zákony), schvaluje mezinárodní smlouvy a volí na společné schůzi komor prezidenta republiky.

Mezi další úlohy Parlamentu patří:
- vyhlášení válečného stavu, je-li Česká republika napadena, nebo je-li třeba plnit mezinárodní smluvní závazky o společné obraně proti napadení,
- rozhodnutí o účasti České republiky v obranných systémech mezinárodní organizace, jíž je Česká republika členem,
- vyjádření souhlasu s vysláním ozbrojených sil České republiky mimo území České republiky,
- vyjádření souhlasu s pobytem ozbrojených sil jiných států na území České republiky (nejsou-li taková rozhodnutí vyhrazena vládě).





Hodnocení: (hodnotilo 222 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info