Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Privatizace

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Ekonomika a Právo > 305 > Privatizace
 
Titulek: Privatizace
Datum vložení: 20.12.2005

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Úkolem privatizace bylo převedení státního majetku do soukromého vlastnictví.

1) restituční zákony - odstranění některých majetkových křivd, původním majitelům byly vráceny pozemky včetně zemědělské půdy a jiné nemovitosti jako například bytové domy, výrobní objekty a kulturní historické památky.

2) malá privatizace - dražby menších provozoven

3) velká privatizace - včetně kupónové privatizace
Vznik kapitálového trhu - trh s cennými papíry. Některé podniky byly přímo prodány zahraničním partnerům, například Škoda Mladá Boleslav za 200 mil DM. Některé podniky byly zahrnuty do národního stříbra, například rozvodné sítě - ČEZ, Telecom. U ostatních podniků byla stanovena účetní hodnota a byly zahrnuty v kupónové privatizaci. Vznik investičních fondů, například Harvardský fond. Kupónové privatizace se účastnili téměř všichni občané (více než 6 milionů občanů) a obdrželi téměř úplně zadarmo kupónové knížky, které si mohli proměnit v akcie ve státních podnicích podle vlastního výběru, ale 70% kupónů skončilo v rukách fondů. V privatizaci docházelo k atomizaci majetku a občané neměli vliv na rozhodování v podnicích.

Některým lidem se v privatizaci podařilo rychle zbohatnout, ale některým lidem například Viktor Kožený stále dluží peníze.

Myslím si že státní majetek mohl být lépe využit na snížení důchodové pohledávky a nyní by mohly být nižší daně.

Jiří Pehe, známý odborník z pražského ústavu Open Media Research Institute sdělil že "Mistrovským tahem Václava Klause byla hromadná privatizace, uskutečněná v ČR v letech 1992 - 1994".





Hodnocení: (hodnotilo 19 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info