Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

zámek Kuks

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > 301 > zámek Kuks
 
Titulek: zámek Kuks
Datum vložení: 4.6.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Zakladatelem zámku a špitálu byl František Antonín Špork (1662-1738). Když se dozvěděl o léčivosti pramenů, vybudoval Kuks lázně, které byly začátkem 18.století srovnatelné s evropskými lázeńskými středisky a zároveń se staly místem, kde se setkávali politici, vědci a umělci. Lázeňská budova s kaplí byla vybudována v letech 1692-1695 na levém labském břehu. Roku 1711 k nim přibyl zámek, v němž byla uložena bohatá knihovna. Až na široké koryto k Labi, hostinec a schodiště se z této části nedochovali žádné pozůstatky. Architektonické skloubení této části areálu bylo patrně dílem italského architekta G.B.Allipadiho, který navrhl stavbu špitálu s ústředí budovou kostela Nejsvětší Trojice s kryptou na protějším pravém labském břehu. Stavbu provedl v letech 1710-1712 italský stavitel Pietre Antonie Torre. Špitál nechal založit Špork pro 100 chudých zestárlých poddaných hradišského panství. Hlavní pozoruhodností Kuksu je sochařská výzdoba před průčelím kostela a špitálu z let 1712-1731. Jejím autorem je sochař vrcholného baroka v Čechách Matyáš Bernard Braun. Ve 24 alegorických sochách Ctností a Neřestí, v alegorii osmi Blahoslavenství, v plastikách náboženství, Andělů smrti i v soše křesťanského rytíře vyjádřil smýšlení a postoj hraběte Šporka ke světu i životu. Mezi evropské unikáty se řadí barokní lékárna s původním mobiliářem z 1.poloviny 18.století, která je druhá nejstarší v ČR. Ke Kuksu patří ještě Betlém s Braunovými sochami, který byl 16.9.1989 v Praze vyhlášen jednou ze 100 nejohroženějších památek světa a reliéfi tesané přímo do pískovcových skal.
Vynikají zde dvě dominanty stojící proti sobě na každém břehu. Na levém břehu dvoupatrová zámecká budova. Údolí mezi nimi bylo přeměněno v rozsáhlý park a bohatou sochařskou výzobou: jednotlivé sochy, sousoší, fontány, ozdobné sloupy, reliéfy, to vše vytvořilo celek působivosti, okázalé reprezentace, ale také vytříbeného výtvarného citu. Nejstarším dílem je socha sv.Onufrice, jehož kopie zdobila Československý výstavní pavilon na světové výstavě v Osace roku 1970.
Kuks navštíví ročně přibližně 50 000 návštěvníků.
Kuks leží v Podkrkonoší v tichém sevřeném údolí horního toku Labe mezi městy, Jaroměř a Dvůr Králové.





Hodnocení: (hodnotilo 85 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info