Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Karlštejn

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > 301 > Karlštejn
 
Titulek: Karlštejn
Datum vložení: 20.1.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hrad Karlštejn je jedním z nejvýznamnějších českých hradů. Je chráněn jako národní kulturní památka. Karlštejn byl vystavěn králem Karlem IV. v letech 1348–1357 zřejmě podle původních plánů Matyáše z Arrasu. Hrad měl sloužit nejen jako důstojné sídlo budoucího císaře, kde chtěl Karel odpočívat, rozjímat i přijímat vzácné návštěvy, ale také jako místo uschování vzácných ostatků svatých. Později se císař rozhodl, že zde uloží také říšské korunovační klenoty, které byly uloženy v kapli sv. Kříže. Na počátku husitských válek zde Václav IV. uschoval také české korunovační klenoty, aby se nedostaly do rukou vzbouřenců. Husitství ukončilo nejslavnější éru existence Karlštejna. Po smrti Václava IV. přestali čeští králové svůj hrad navštěvovat. Sídlila tu pouze posádka, která měla za úkol Karlštejn chránit. Hrad začal pozvolna pustnout. Pro značnou zchátralost byl hrad v letech 1587–1596 důkladně opraven. Již v 19. století bylo umožněno turistům, aby si hrad prohlédli. Navštívil jej také sám císař František Josef I., jak svědčí nejstarší návštěvnická kniha.







Hodnocení: (hodnotilo 99 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info