Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Václav a Boleslav

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > 301 > Václav a Boleslav
 
Titulek: Václav a Boleslav
Datum vložení: 29.3.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Vratislav a Drahomíra měli tři syny -Václava, Boleslava, Spytihněva a čtyři dcery. Václav byl vychován na Tetíně kněžnou Ludmilou. Když se stal jeho otec knížetem, Václav byl poslán do Budče učit se latinu. Poté, co Vratislav v roce 926 zemřel, vlády se ujala Ludmila. Vládla však velmi krátce, protože ji již v září roku 927 dala Drahomíra zavraždit. Drahomíra proti sobě popudila také krále Jindřicha (Ptáčníka), který přitáhl s vojskem až k Praze. Právě v té době, roku 928 se zmocnil vlády Václav. Jindřichovi se zavázal odvádět tzv. poplatek za mír. Václavova vláda byla charakteristická podporou křesťanské církve. Způsob jeho vlády se však nelíbil českým pánům, kteří se obrátili na Boleslava, jeho mladšího bratra. V září roku 935 pozval Boleslav Václava do svého sídla na mši. Po jejím skončení chtěl Václav odjet, ale na bratrovu prosbu zůstal. Když Václav druhého dne 28.9.935 spěchal na ranní mši, probodli ho Boleslavovi služebníci. Boleslav dal rovněž zavraždit celou Václavovu družinu. Pro tento čin se mu přezdívalo "ukrutný". Po své smrti byl Václav prohlášen za národního patrona a světce.





Hodnocení: (hodnotilo 59 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info