Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Sametová revoluce

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > 301 > Sametová revoluce
 
Titulek: Sametová revoluce
Datum vložení: 23.2.2012

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Sametová revoluce
V den výročí vzniku Československé republiky se uskutečnily 28.10.1939 v Praze a dalších městech velké demonstrace proti nacistické okupaci. Pohřeb studenta medicíny Jana Opletala, který byl při těchto demonstracích smrtelně zraněn, přerostl v protiněmeckou demonstraci českých studentů.

Jako odplatu za studentské demonstrace proti okupaci uzavřeli nacisté dne 17. listopadu 1939 české vysoké školy, devět studentů popravili a mnoho jich odvezli do koncentračních táborů. Od té doby se 17. listopad slaví jako Mezinárodní den studentstva.

U příležitosti Mezinárodního dne studentstva a uctění památky Jana Opletala byla na den 17. listopad 1989 svolána v Praze studentská manifestace. Tato pokojná manifestace studentů započala na Albertově a pokračovala průvodem na Vyšehrad. Studenti se pak vydali směrem do centra města. Na Perštýně jim však policie zatarasila cestu a nedovolila průvodu jít na Václavské náměstí. Studenti pak byli obklíčeni policií a na Národní třídě několikrát surově zbiti. Mnoho studentů bylo vážně zraněno.

Tento tvrdý zákrok proti pokojným studentům vyvolal silný odpor většiny lidí v naší zemi. Studenti vysokých škol vstoupili do stávky, organizovali výjezdy do okolních měst a na venkov, kde vyprávěli ostatním lidem o událostech v Praze. Studenti sepsali požadavky, které vyjadřovali přání většiny lidí v naší zemi, kteří již nechtěli nadále vládu komunistů. Postupně se na stranu studentů přidávali také dělníci v továrnách. Dne 27.listopadu 1989 se uskutečnila dvouhodinová generální stávka. Lidé se také scházeli na obrovských statisícových demonstracích už nejen v Praze, ale ve všech našich městech v Čechách i na Slovensku.

17.listopad 1989 znamenal začátek konce komunistického režimu v naší zemi. V prosinci roku 1989 byl prezidentem naší republiky zvolen Václav Havel, který byl krátce před tím propuštěn z vězení. Od událostí, které se staly 17.listopadu 1989 se tento den u nás slaví také jako významný den v dějinách České republiky.





Hodnocení: (hodnotilo 423 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info