Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Druhá světová válka-plán velké ofenzivy

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > 301 > Druhá světová válka-plán velké ofenzivy
 
Titulek: Druhá světová válka-plán velké ofenzivy
Datum vložení: 9.1.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Válka na východní frontě byla v Rusku představována nikoli jako obrana komunismu před nacismem, ale byla jako obrana Ruska proti staronovému nepříteli. Znovu se oživovaly staré hrdinské příběhy ruských vlastenců, kteří padli za obranu ruského státu. Byly to postavy z doby dávno minulé nebo blízké historie. Jména jako Alexander Něvský, Dmitrij Donský, Minin a Požarskij, Alexander Suvorov a Michail Kutuzov se staly v Rusku symbolem úspěšné obrany státu a podle Stalina měly tyto idoly sjednotit obranu SSSR.
Na jaře 1942 utrpěla sovětská vojska další porážku. Němci totiž zahájili plán Modrý, podle kterého měli zaútočit na jihu jednotkami skupiny armád A a B. I přes odpor svých generálů Hitler prosadil, aby každá skupina dostala přidělen jiný cíl. Skupina armád A s generálem Listem měla postupovat podél pobřeží Černého moře až na Kavkaz a jejím hlavním úkolem bylo zajištění ropných polí v Gruzii, Arménii a Ázerbajdžánu. Skupina armád B dostala rozkaz postupovat na severním křídle skupiny armád A. Za hlavní cíl jí Hitler určil město, které neslo v názvu jméno jeho protivníka, Stalingrad.
Němečtí generálové ale proti plánu protestovali a chtěli pro obě skupiny armád jeden jediný hlavní cíl, protože jinak jak tvrdili dojde k takovému roztažení a prodloužení zásobovacích linií, že budou dobyté pozice neudržitelné kvůli nedostatku potravy, paliva a ostatního materiálu. Hitler si však prosadil svou a naplánoval útok na konec června 1942.
28. června 1942 Němci opravdu udeřili a prolomily linie ruské obrany, která se stejně jako po celý minulý rok zhroutila. Sovětské jednotky byly po zimní ofenzivě naprosto vyčerpané a zmohly se jen na malý odpor. Stalina to rozzuřilo a vydal rozkaz, podle kterého měli být popraveni všichni vojáci, kteří se budou snažit utéct před postupujícím nepřítelem. Na frontu také vyslal jednotky NKVD, jenž měly zadržovat ustupující jednotky pod hrozbou mučení nebo zabití. Zároveň zvýšil pravomoce důstojníků, aby mohli na vojácích vyžadovat plnění jejich rozkazu.
Dalším kokem bylo pověření generála Žukova stabilizací fronty u Stalingradu. Spolu s novým náčelníkem generálního štábu, Alexandrem Vasilevským, vymysleli plán na obklíčení německé 6. armády ve Stalingradu. Stalina plán schválil a nařídil Žukovovi, aby provedl veškeré nutné přípravy na ofenzivu.





Hodnocení: (hodnotilo 34 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info