Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

II.světová válka-důsledky vítěztví

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > 301 > II.světová válka-důsledky vítěztví
 
Titulek: II.světová válka-důsledky vítěztví
Datum vložení: 9.1.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Američanům se tedy v bitvě podařilo zvítězit, což Japonci v žádném případě nepředpokládali. Američané zničili 4 letadlové lodě (Hirjú, Sórjú, Kaga a Akagi), které se zúčastnily potupného útoku na Pearl Harbor a navíc se jim podařilo zničit jeden a těžce poškodit druhý těžký křižník. Naopak Japoncům se z původního plánu podařilo pouze obsadit Aleutské ostrovy. Celkové ztráty Američanů činily 1 torpédoborec, 147 letadel a 307 mužů. Japonské ztráty byly podstatně vyšší, 234 letounů a 2 000 mužů.
Po bitvě zůstalo Japoncům k dispozici pouze několik letadlových lodí, zejména těžké lodi Šókaku a Zuikaku byly velmi nebezpečné, ale jinak se začaly síly v Tichomoří postupně vyrovnávat. Díky bitvě u Midway mohla být připravena a provedena invaze na ostrov Guadalcanal, do té doby neznámý ostrov v Šalamounových ostrovech.
Bitva u Midway je považována právě s boji na Guadalcanalu za bod zvratu v Tichomoří, kdy se japonské vítězné mašinérii postavili do cesty odvážní Američané a s pomocí rozvědky bitvu vyhráli. Význam zpravodajců v této bitvě byl obrovský, protože bez vědomí, kde nepřítel udeří by admirál Nimitz nemohl se svými hubenými silami ubránit strategicky důležité ostrovy v Tichomoří. Místo odměny však na zpravodajce Joe Rocheforta čekalo propuštění z námořnictva. Důvodem bylo soupeření mezi zpravodajci armády a námořnictva v USA a Pacifiku.
Společně se spojeneckými úspěchy v Evropě (Stalingrad) a v Africe (EI Alamein) je vítězství u Midway považováno jako nejdůležitější střetnutí druhé světové války.





Hodnocení: (hodnotilo 15 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info