Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

6. Česká dramatická tvorba v 19. století

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Maturitní otázky > 500 > 6. Česká dramatická tvorba v 19. století
 
Titulek: 6. Česká dramatická tvorba v 19. století
Datum vložení: 30.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Realistické drama se u nás rozvíjí poměrně později než obdobná próza a poezie. V roce 1862 zahájilo provoz Prozatímní divadlo, které mělo být přechodem k velkému českému divadlu. Dramatické tvorbě se věnovali Vítězslav Hálek a Jan Neruda, ale nebyli příliš úspěšní. Po několik let byl dramaturgem Prozatímního divadla Emanuel Bozděch. Zde se také jako první objevilo Ibsenovo drama: Opory společnosti.

Základní kámen Národního divadlo byl položen již roku 1868. Národní divadlo bylo otevřeno operou Libuší roku 1881, ještě téhož roku ale vyhořelo. Architekt Národního divadla byl Josef Zítek, autorem opony byl Vojtěch Hynais. Malíři Národního divadla: František Ženíšek, Josef Mánes, Mikoláš Aleš. Divadlo bylo definitivně otevřeno roku 1883 ? opět operou Libuší. Jeho součástí se stalo i divadlo Prozatímní.

Velký podíl na rozvoji realistického dramatu u nás měl zejména ředitel Národního divadla ? František Adolf Šubert a dramatik ? Ladislav Stroupežnický. Činohru Národního divadla vedl Jaroslav Kvapil.

Šubertovy hry: ?Jan Výrava?, ?Drama čtyř chudých stěn?. V Národním divadle se hráli opery Bedřicha Smetany ? Libuše, Dalibor, Prodaná nevěsta a opery Antonína Dvořáka ? Dimitrij. Autorem libreta Prodané nevěstě je Karel Sabina a k Libuši Eliška Krásnohorská.

V souvislosti s dramatickou tvorbou nesmíme zapomenout na překladatelské dílo Josefa Václava Sládka, který sám přeložil několik Shakespearových dramat.

Ladislav Stroupežnický

(1850 ? 1892)
První dramaturg Národního divadla.
Autor historických her. ?Zvíkovský rarášek?, ?Paní mincmistrová?
Mezníkem ve vývoji českého dramatu se stala jeho komedie ze života současné jihočeské vesnice: ?Naši furianti?

Alois a Vilém Mrštníkovi


?Maryša? ? realistická tragédie

Alois Mrštík

(1861 ? 1925)
?Rok na vsi?

Vilém Mrštík

(1863 ? 1912)
?Pohádka máje?, ?Santa Lucia?

Gabriela Preissová

(1862 ? 1946)
Prozaička, autorka dvou her z prostředí slovácké vesnice: ?Gazdina roba?, ?Její pastorkyňa? ? obě hry byly hudebně zpracovány ? Gazdina roba J.B. Foersterem jako opera Eva a Její pastorkyňa inspirovala Leoše Janáčka

Alois Jirásek

(1851 ? 1930)
Z jeho dramatické tvorby můžeme jmenovat historická dramata: ?Jan Hus?, ?Jan Žižka?, ?Jan Roháč?, která byla také zfilmována. Dále napsal hry: ?Lucerna?, ?Vojnarka?, ?Otec?, aj.

Jaroslav Vrchlický

(1853 ? 1912)
?Noc na Karlštejně?, ?Hippodamie?

Josef Kajetán Tyl

(1808 ? 1856)
?Fidlovačka?,
Měšťanská dramata: ?Pražský flamendr?, ?Chudý kejklíř?, ?Paličova dcera?, ?Bankrotář?,
Dramatické báchorky: ?Strakonický dudák?, ?Tvrdohlavá žena?, ?Jiříkovo vidění?, ?Lesní panna?,
Historická dramata: ?Kutnohorští havíři?, ?Jan Hus?, ?Krvavé květiny?






Hodnocení: (hodnotilo 44 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info