Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

konvergentní myšlení

Zařazeno: iReferaty.cz > Slovník cizích slov > konvergentní myšlení
 

 

squareVClanku:
id='square-ir'

konvergentní myšlení

  • Konvergentní myšlení je termín, který vytvořil Joy Paul Guilford jako protiklad k divergentnímu myšlení. Konvergentní myšlení obecně znamená schopnost správně odpovědět na standardní otázky, k jejichž zodpovědění není podstatná kreativita, jako například ve většině úkolů ve škole nebo ve standardizovaných multiple-choice testech inteligence. Odvozuje se od slova konvergence.

    Konvergentní myšlení je typ myšlení, který se zaměřuje na nalezení jediné správné odpovědi nebo řešení problému. Je charakterizováno snahou o konvergenci myšlení ke konkrétnímu bodu, správnému výstupu nebo jedinému správnému závěru. Konvergentní myšlení je typické pro situace, ve kterých je potřeba nalézt jedno řešení, správnou odpověď nebo dosáhnout specifického cíle.

    Při konvergentním myšlení je důraz kladen na logické a analytické myšlení, vyhledávání konkrétních faktů, přesné a systémové zpracování informací a aplikaci znalostí nebo pravidel. Tento typ myšlení je často používán při provádění standardizovaných testů, matematických problémech, úlohách s jednoznačnou odpovědí nebo při hledání správného řešení problému.

    Konvergentní myšlení může být užitečné v situacích, kdy je potřeba dosáhnout specifického výstupu, vybrat nejlepší možnost ze seznamu, nebo se řídit předem danými pravidly. Nicméně může být omezené v situacích, kdy je potřeba kreativního a inovativního myšlení, hledání nových přístupů nebo řešení komplexních problémů, které nemají jednoznačnou odpověď.

    Proti konvergentnímu myšlení stojí divergentní myšlení, které se zaměřuje na generování mnoha různých možností, nápadů a alternativních řešení. Divergentní myšlení klade důraz na flexibilitu, originalitu a otevřenost ve vyhledávání a kombinování různých myšlenek.

    Souvisijící slova


     
     


     
     
    Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
    Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

    © provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
    Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz