Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Oliver Twist

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Oliver Twist
 
Autor: Charles Dickens
Název díla: Oliver Twist
Datum vložení: 17.7.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Zápis o knize – údaje

1. Charles Dickens
2. Oliver Twist
3. Vydala Príroda, a.s., Bratislava v roce 1997
4. Ilustrátor: Cosino Musio
5. Román, zobrazující dětské hrdiny s trpkým životem a zkušenostmi
6. Skládá se:
a) V časech Oliwera Twista
b) z deseti povídek a obsahu

7. Oliver Twist je chudý bezejmenný sirotek vyrůstající v děsivých podmínkách chudobince. Těm, kdo se o takové děti starají jde především o jejich vlastní prospěch a prostředí chudobince neoplývá láskou a dobrým zacházením. Obec by se ráda co nejrychleji Olivera zbavila, a proto ho posílá k hrobníkovi na vyučení. Ani tam se ale situace pro Olivera nezlepšuje a raději uteče do Londýna.
Bohužel v Londýně narazí na tlupu zlodějů vedené starým židem Faginem, který se z Olivera snaží udělat jednoho z nich. Oliver má však vysoké morální cítění a nechce se toho účastnit. Přesto je obviněn z kapesní krádeže, ale postižený - pan Brownlow - má pochybnosti, že čin spáchal tento malý a roztomilý chlapec. Navíc mu někoho silně připomíná. Vezme tedy Olivera do svého domu a stará se o něj. Avšak Fagin si chlapce najde a násilím ho odvleče a donutí zúčastnit se vloupání do domu paní Maylieové, při které je chlapec postřelen.
A teprve v té chvíli si Oliver, hořem a hrůzou téměř smyslů zbavený, prvně uvědomil, že cílem výpravy je vloupání a loupežná krádež, ne-li dokonce vražda. Sepjal ruce a bezděky vyrazil tlumený výkřik zděšení. Před očima se mu udělaly mžitky, na popelavé tváři mu vyrazil studený pot, nohy mu vypověděly službu - a padl na kolena.
"Ach pro boha živého, pusťte mě!" úpěl Oliver. "Pusťte mě a nechte mě utéct a umřít tady v polích. Ach, prosím vás, mějte se mnou slitování a nenuťte mě krást."
Paní Maylieová a její adoptovaná dcera Róza se chlapce ujmou a vyslechnou celou jeho bídnou historii.
Díky Nancy, která chce Olivera zachránit před Faginem, se postupně odhalují staré události, které by někdo rád pohřbil. Vyjde najevo, že tímto mužem je nevlastní Oliverův bratr Monks, který chtěl celé otcovo dědictví pro sebe, což bylo ohroženo Oliverovou existencí. Dovídáme se, že Oliverův otec byl starým přítelem pana Brownlowa a Róza byla sestra Oliverovy matky - tudíž je jeho teta.

8. Oliver Twist
Sirotek - matka mu zemřela hned po jeho příchodu na svět. Jméno mu je určeno obcí. Vyrůstá v chudobinci. Trpělivě snáší nelidské zacházení a poznámky, že je všem akorát na obtíž a že by bylo lepší, kdyby raději zemřel. Přesto všechno v něm nepropuká nenávist k lidem, naopak se snaží každému vyhovět a být nekonfliktní. Je dosti naivní, až příliš moc důvěřuje lidem. Nedokáže rozpoznat zda mu někdo nechce ublížit.
Jinak se toho moc o jeho osobnosti nedozvídáme, autor ho využívá jako postavu pomocí níž popisuje poměry ve společnosti a popohání děj.
Oliver se moc nezasluhuje o svůj další osud. Nemá žádné ambice - proto když se dostává mezi londýnské zloději, nesnaží se uprchnout - je rád, že má kde spát a co jíst.
Vlastně celý jeho život je až příliš naplněn náhodnými událostmi, které by se asi ve skutečném životě nestaly, nebo alespoň ne v tak velkém počtu.
Má velkou vůli k životu, která mu pomáhá překonávat i kritické stavy v blízkosti smrti. Věnovanou lásku a péči dokáže skvěle oplácet.
• Fagin - starý žid, přechovávač zlodějů
• Monks - nevlastní bratr Olivera Twista
• Bill Sikes - surovec, zloděj, který chce s pomocí Olivera vykrást dům paní Maylieové
• pan Brownlow - dobrodušný starý pán, přítel Oliverova otce
• Róza Maylieová - adoptovaná dcera paní Maylieové
• Nancy - zlodějka ve službách Faginových, zamilovaná do Sikese

9. Olivek Twist oslaví své deváté narozeniny ve sklepě na uhlí, kam byl zavřen spolu s dalšími dvěma chlapci za to, že prohlásil, že má hlad. Paní Mannová, která byla ředitelkou útulku, kde byl Oliver ubytován s ostatními sirotky podporovanými farností, se totiž zmocnila valné části jejich výživného a dávala jim jen tolik, aby neumřeli hlady.

10. Jedná se o sociální román zařazený do období realismu. Autor poukazuje na soudobé sociální problémy v Anglii. Román vykresluje jednotlivé osoby a jejich charaktery s jejich přístupem k životu. V díle se objevují slangové výrazy a je zde použit zlodějský argot, hlavní hrdina mluví spisovně.
Mě se tato kniha celkem líbila, ale spíše my to připomínalo napínavou pohádku než reálné dílo. Konec knížky mě zaujal nejvíce.Je zde vidět, že spravedlnost je všude a že přátelství je nadevše, mohla jsem si udělat vlastní názor na život v tehdejší době.





Hodnocení: (hodnotilo 105 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Oliver Twist Dickens, Charles 422 slov
Oliver Twist Dickens, Charles 341 slov
Oliver Twist Dickens, Charles 402 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info