Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Nikola Šuhaj loupežník

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Nikola Šuhaj loupežník
 
Název díla: Nikola Šuhaj loupežník
Datum vložení: 16.2.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
IVAN OLBRACHT
NIKOLA ŠUHAJ LOUPEŽNÍK

„Nikola Šuhaj se proměnil v pohádku. V pohádku o boji o svobodu. Neboť byl přítelem utlačovaných a nepřítelem pánů, a kdyby žil, nebylo by na světě tolik bídy.“

Na začátku příběhu za války chodí Nikola Šuhaj a jeho kamarád za děvčaty do jedné vsi. Jejich matka, vědma, začaruje muže tak, aby se jich nemohla dotknout nikdy žádná kulka – o čemž se muži zanedlouho přesvědčí.
Samotný příběh se odehrává ke konci první světové válce , když se Nikola vrátí domů jako zběh do rodné vsi Koločavy, kterou zatím odírali bohatí. Několik mužů přišedší po válce do vsi se proto rozhodne stát se loupežníky pod Nikolovým vedením. Nikola si vezme Eržiku za ženu, ačkoli se nemohou často vídat kvůli nasazeným četníkům, kterým se přece jen podaří Nikolu chytit – ten však přemluví Eržiku,aby podplatila hlídače a dostává se opět na svobodu.
Nikola tedy využívá své achillovské či mackbethovské nezranitelnosti a bohatým bere, chudým dává. Je zde připodobněn k Oleksovi Dovbušovi, který však prozradil milé, co ho může zabít, a ta ho zradila.
Nikolova rodina Šuhajů se rozprchne kvůli neustálým četnickým nočním prohlídkám, zůstne bratr Jura, který stojí po Nikolově boku. V tuto dobu je zrovna Nikola nemocen (matka Derbačka mu dala napít lektvaru) a někdo za něj loupí a vraždí, což hodlá zbojník potrestat.
Mezi ostatními muži přestává být oblíben pro nebezpečí, které se kolem něj stahuje, když po něm jdou už déle jak rok četníci. Derbak rozhodne ho udávat, i když jen „na oko“, aby hrál na obě strany – to se mu však vymstí, když mu Nikola podpálí chalupu a nakonec zabije. Nikola se chová vůči všem zrádcům velmi nevraživě a trvá na poslušnosti, kterou by muži radši odmítli.
Proti Nikolovi stojí všichni kromě Jury a Eržiky. Za Eržikou chodí četník Svozil a je tak napůl odmítán, napůl přijímán. Když jdou četníci proti Nikolovi, Eržice prozradí Svozil kam jdou a ta je předběhne a zachrání Nikolu, za což poté sedí ve věznici. Svozil je Nikolou zastřelen.
Na Nikolu je vypsána odměna, dohromady 33 000,- zlatých,díky čemuž se proti Nikolovi se postaví i dva jeho blízcí zbojníci (jeden z nich je synem zavaražděného Derbačky), kteří mu mají v určenou dobu donést jídlo – jak vědí, nemůže mu kulka uškodit, proto se rozhodnou zabít ho sekerou. Umírá tedy Nikola i jeho bratr Jura. O odměnu pak přidjou díky veliteli četnictva, který to schválně pokládá za vraždu. Rozdělí si však ukradených Nikolových 20 000. Po Nikolově smrti porodí Eržika jeho dceru a provdá se.



* narážka na Mackbetha v textu
* objevuje se podobný případ Oleksi Dovruše, ke kterému je Nikola přirovnáván – v příběhu o něm se objevuje folklor, písňovité texty
* důležitým východiskem je zde přírodní„pohanský bůh“, objevují se zde vědmy, kouzla a věštby, symbolika čísel (7 let,…)
* stejně jako v Goletu se zde jedná o poválečné období, děj se odehrává v Pokarpatské Rusi (Rusíni), objevuje se zde též židovská tematika
* vypravěč je vševědoucí, na začátku a na konci se však přiznává, že příběh jen slyšel





Životopis spisovatele: Ivan Olbracht
Hodnocení: (hodnotilo 7 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Nikola Šuhaj Loupežník Olbracht, Ivan 489 slov
Nikola Šuhaj loupežník Olbracht, Ivan 233 slov
Nikola Šuhaj Loupežník Olbracht, Ivan 754 slov
Nikola Šuhaj loupežník Olbracht, Ivan 449 slov
Nikola Šuhaj Loupežník Olbracht, Ivan 345 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info