Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Othello

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Othello
 
Název díla: Othello
Datum vložení: 26.1.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jistě každý zná alespoň závěr knihy Othello, ale jen málokdo ví, že tato kniha není ani tak o žárlivosti, ale spíše o intrikářství. Děj této knihy se odehrává v Benátkách a na Cypru. Mladý generál Othello bojuje na mořích proti tureckým vojskům. Tento mladý a statečný Maur tmavé pleti je zamilován do Desdemony, dcery vlivného obchodníka. Láska mezi nimi je veliká, ale jsou nuceni ji skrývat, protože oba jsou z jiných společenských vrstev. Jejich sňatek je odhalen Roderigem, benátským šlechticem, který Desdemonu miluje natolik, že je schopen udělat cokoliv, jen aby ji mohl mít. Když se Desdemonim otec dozví, že je jeho dcera provdána, urazí se a nechce ji už nikdy vidět. Zanedlouho umírá žalem. Ale zpět k novomanželům, kteří jsou v té době na Cypru a prožívají spolu krásné chvíle. Ovšem neví, že jim jejich štěstí není přáno. Roderigo a Jago, Othellův pobočník, se spiknou proti nim chtějí je za každou cenu dostat od sebe. Roderigo chce získat Desdemonu, zatímco Jago se chce pomstít za to, že se nestal Othellovým náměstkem, protože mu jeho místo přebral Cassio. Intrikáni opravdu dosáhli svého cíle. Cassio je křivě obžalován z poměru s Desdemonou. Jago je ten „dobrý člověk“, který o všem spraví Othella. Jago, ten lstivý a prospěchářský člověk opravdu uspěje a donutí Othella propadnout chorobné žárlivosti a ve chvíli největšího vzteku urdousí svoji ženu. Jago se pomalu zbavuje všech svědků, kteří vědí o jeho intrikách. Ale neví, že jeho žena Emilie poznala celou pravdu. Když zjistí, že je její paní mrtvá, vše na manžela vyzradí. Othello se psychicky hroutí a páchá sebevraždu. Touto poslední smrtí končí celá tragédie, která oslovuje čtenáře už několik století, protože intriky z našeho světa jen tak nezmizí.





Životopis spisovatele: William Shakespeare
Hodnocení: (hodnotilo 26 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Othello Shakespeare, William 139 slov
Othello Shakespeare, William 249 slov
Othello Shakespeare, William 347 slov
OTHELLO Shakespeare, William 234 slov
Othello Shakespeare, William 150 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info