Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Markéta Lazarová

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Markéta Lazarová
 
Název díla: Markéta Lazarová
Datum vložení: 16.2.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Děj:
Román ze života loupeživých rytířů, je namířen proti společnosti, která člověka omezuje.
Děj se odehrává v turnovských a boleslavských lesích, částečně v Mladé Boleslavi.

Na hradě Roháčku žil loupeživý rytíř Kozlík se svojí ženou a sedmnácti dětmi. Nastaly pro něho zlé časy, neboť král vyhlásil válku všem, kdo ohrožovali bezpečnost obchodních cest. Kozlík vyslal svého syna Mikoláše s žádostí o pomoc k sousedovi, drobnému zlodějíčku Lazarovi, kterým však dříve pohrdal. Lazar jeho spojenectví odmítl, Mikoláš byl jeho lidmi napaden a zraněn. Kozlík odtáhl se svou tlupou do lesů. Vzal s sebou i zajatce Kristiána, syna cizího hraběte, kterého přepadli na silnici. Kozlíkova dcera Alexandra se do něho zamilovala a snažila se mu pomáhat.

Mikoláš přepadl Lazarovu posádku, jako kořist si odvedl Markétu Lazarovou, kterou její otec slíbil klášteru. Mikoláš brzy získal její lásku a vzal si ji za ženu. Markéta trpěla výčitkami, že porušila závazky vůči klášteru a Bohu.

Kristiánův otec se s hejtmanovým vojskem snažil syna najít. Vojsko brzy udeřilo na Kozlíkův tábor. Lupiči podlehly přesile, zachránilo se jen pár mužů vedených Mikolášem. Odešel s nimi i Kristián, který se zamiloval do Alexandry. Později se vrátil ke svému otci, ale nemohl zapomenout na Alexandru, a tak ji začal opět hledat. Bloudil lesy, hladověl, nakonec zešílel. Alexandra ho našla naprosto vyčerpaného, v nenávisti ho zabila. Teprve pak si uvědomila, jak ho hluboce milovala. Alexandra i Markéta odešly do vesnice, aby se vyzpovídaly ze svých hříchů. Alexandra byla zajata a uvězněna. Markéta na přání otce odešla do kláštera. Mikoláš sháněl vojsko, aby mohl osvobodit otce a bratry.

Výprava ztroskotala, lupiči byli pobiti a Mikoláš uvězněn. Nad ním, jeho bratry i otcem byl vyřknut ortel smrti. Jejich popravě přihlížely i Markéta a Alexandra (obě čekali děťátko). Alexandra si po porodu vzala život (měla být popravena), Markétě bylo odpuštěno.





Životopis spisovatele: Vladislav Vančura
Hodnocení: (hodnotilo 45 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Markéta Lazarová Vančura, Vladislav 262 slov
Markéta Lazarová Vančura, Vladislav 1148 slov
Markéta Lazarová Vančura, Vladislav 722 slov
Markéta Lazarová Vančura, Vladislav 594 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info