Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Harry Potter a Kámen mudrců

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Harry Potter a Kámen mudrců
 
Název díla: Harry Potter a Kámen mudrců
Datum vložení: 16.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Kniha vypráví o moci a hrdinství chlapce jménem Harry. Harry se narodil dvěma významným kouzelníkům, které chvíli po narození Harryho zabil Lord Woldemord. Když chtěl zabýt Harryho, tak záhadně zmizel a Harrymu způsobil pouze jizvu na čele. Profesor Brumbál, ředitel kouzelnické školy v Bradavicích, sirotka Harryho donesl jeho jediným příbuzným.Byli to mudlové (obyčejní lidé bez kouzelnické moci), kteří se rozhodli Harrymu zatajit pravdu o jeho moci, minulosti a za každou cenu ho před kouzly uchránit. Ale o narozeninách svého nevlastního bratra Dadliho, Harry poprvé použil nevědomky svou moc. Celá rodina jela do ZOO a Harrymu se podařilo promluvit na hada v teráriu a nechat zmizet jeho sklo. Několik dní před Harryho narozeninami přišel Harrymu dopis, ale protože Harrymu pošta nechodí, tak mu ho Dadli sebral a dal ho svému otci, který si dopis přečetl a hodil dopis do krbu. Kkaždým dnem chodilo dopisů čím dál tím víc, až je na konec nestíhal likvidovat. Dohánělo ho to k šílenství a tak se odstěhovali na pustý ostrov. A o Harryho narozeninách v noci ve veliké bouři na najednou někdo mohutně zabouchal na dveře tak, že se vylomily z pantů a dovnitř vstoupil obrovský člověk (Hagrid). Dal Harrymu jeho stále nedoručený dopis s pozváním na kouzelnickou školu v Bradavicích a seznam věcí do školy. Hagryd Harrymu vše vysvětlil, prozradil mu vše o jeho minulosti, o rodičích a dal mu dort k narozeninám. Druhý den šli Harry a Hagryd na nákupy do Příčné ulice, do které mohli vstoupit pouze přes jednu krčmu v Londýně, kterou viděli pouze a jen kouzelníci. Jakmile do ní vstoupili, tak bylo všude ticho a lidé z celé krčmy se začali scházet a potřásat si rukou s Harrym. Když se konečně probyli skrze dav obdivovatelů až do příčné ulice, tak šli do banky U Gringotů. Jeli na vozíčku podzemím nejdřív k trezoru,který Harry zdědil a který byl plný zlaťáků a potom do dalšího trezoru mnohem lépe zajištěného, kde Hagrid vzal jen malý urousaný balíček. Když nakoupili vše, co Harry do školy potřeboval, tak mu Hagrid daroval sovu Hedviku. Pak ho zavedl na nádraží, kde mu dal jízdenku a odešel. Na jízdence si Harry přečetl, že má jít na nástupiště „9 a 3/4“, ale samozřejmě ho nemohl najít.A tak jenom šťastnou náhodou Harry zaslechl jednu pani mluvit o mudlech, a tak se jí zeptal na cestu. Pani mu poradila, aby se rozjel přímo doprostřed přepážky mezi 9. a 10.nástupištěm, a představila mu jeho nového kamaráda Rona Wisleho. Ve vlaku se Harry skamarádil s Hermijonou Granjrovou. Na škole ho přidělili do nehelvítské koleje, kde se dříve učili jeho rodiče.Bradavice byli obrovské plné pohyblivých schodišť a tajných chodeb. I na koleje byla speciální cesta a vstupní heslo.Při snídaních přiletelo vždy hejno sov s poštou a dali jí majiteli.Při první hodině se hned profesor Sneap Hrrymu znepřátelil.





Životopis spisovatele: Joanne Kathleen Rowlingová
Hodnocení: (hodnotilo 320 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Harry Potter a kámen mudrců Rowlingová, Joanne Kathleen 425 slov
Harry Potter a Kámen mudrců Rowlingová, Joanne Kathleen 432 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info