Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Harry Potter a kámen mudrců

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Harry Potter a kámen mudrců
 
Název díla: Harry Potter a kámen mudrců
Datum vložení: 26.3.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Kniha vypráví o chlapci jménem Harry Potter, který žije u své tety a strýce. V den svých jedenáctých narozenin se u něj objeví Hagrid (klíčník z Bradavic – školy čar a kouzel). Od něj se dozví, že je čaroděj. Hagrid mu také řekne, že jeho rodiče nezahynuli při autonehodě, jak mu Dursleyovi namlouvali, ale že je zabil zlý černokněžník Voldemort. A že jediný člověk, který tuto kletbu přežil, je právě Harry. Jedinou památkou na ní je jizva ve tvaru blesku na jeho čele.

S Hagridem se vydává na nákup kouzelnických potřeb a na nádraží King´s Cross odkud z nástupiště devět a tři čtvrtě odjíždí vlak do Bradavic. Ve vlaku se setkává s Ronem Weasleym a stanou se z nich nerozluční kamarádi. V Bradavicích se později skamarádí i s Hermionou Grangerovou.

Postupně se seznamuje s kouzelnickým světem. Setkává se s bradavickým ředitelem, profesorem Brumbálem, s profesorkou McGonagallovou, ale i s profesorem Snapem, kterému zrovna nesedne. Dokonce se stává chytačem nebelvírského famfrpálového týmu a pomůže své koleji vyhrát zápasy proti ostatním.

Spolu s Ronem a Hermionou pátrají po tajemném Kameni mudrců, který je s největší pravděpodobností ukryt právě na Bradavickém hradě, ale někdo se ho snaží ukrást pro sebe, protože tento kámen vyrábí Elixír života, který každého člověka udělá nesmrtelným. Myslí si, že právě nenáviděný profesor Snape je tím, kdo chce Kámen ukrást. Hagrid jim nechtěně řekne že někomu prozradil to jak obejít Chloupka (Hagridova tříhlavého psa, který hlídá ještě spolu se spoustou zaklínadel Kámen mudrců) a oni se vypraví ho zachránit. Setkávají se s obtížnými překážkami které však překonají. Na konci cesty za kamenem se Harry setká s profesorem Quirrellem a také se samotným Voldemortem. Harry získá kámen a přemůže Quirella.
Později se Harry probudí na ošetřovně, kde mu Brumbál řekne, že kámen zničil. Harry a ostatní Nebelvírští vyhrají pohár a Harry je smutný, protože musí na prázdniny ke svému nenáviděnému strýci.





Životopis spisovatele: Joanne Kathleen Rowlingová
Hodnocení: (hodnotilo 339 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Harry Potter a Kámen mudrců Rowlingová, Joanne Kathleen 595 slov
Harry Potter a Kámen mudrců Rowlingová, Joanne Kathleen 432 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info