Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Lolita

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Lolita
 
Název díla: Lolita
Datum vložení: 31.5.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
"Lolita je slavná, ne já" prohlásil Nabokov v jednom z mnoha interview. Mluvíme o jeho nejslavnější knize Lolita.

Hlavní hrdinou knihy je Humbert Humbert. Jeho rodina vlastnila na francouzské riviéře hotel. Byla to docela bohatá a vlivná rodina. Jednou se seznámil s dívkou, jemu bylo 12 a jí také. Chodili spolu a ona potom odjela a vzápětí zemřela na nějakou chorobu. Humbert této události připisuje veliký vliv na jeho úchylku. Humbert studoval a žil ve Francii. Nelíbili se mu normální ženy stejného věku, ale dívky mezi léty 12-13. Chodil vždycky do parku a pozoroval mladé dívky. Někdy si najímal prostitutky, kterým bylo sotva 16. Potom se oženil, vzal si ženu, která se mu vůbec nelíbila. Pořád na ni nadával a nevěnoval se ji. Ta žena si našla milence, jen proto, aby H.H. žárlil. Když se to Humbert dozvěděl, nic jí na to neřekl. A když s ním za Humbertem přišla, sbalil a odnesl jí kufry k milencově autu a popřál jim mnoho štěstí. Za nedlouho poté mu přišel dopis, že jeho strýc v Americe zemřel a že dědí jeho továrnu. Odjel tedy do Ameriky. Tam se ubytoval v domě rodiny Hazeových. Byla to svoboná matka s dcerou Dolores. Humbert tam zůstal jen kvůli Dolores - zamiloval se do ní. Pozoroval ji a její kamarádky, ale neodvažoval se nic udělat. Později jela Dolores na tábor. Mezi tím se Humbert oženil podruhé, vzal si matku Dolores. Hrozně se jí štítil. Kupoval ji léky na spaní a dával ji je do jídla, aby se s ní nemusel v noci milovat. Psal si deník, ve kterém popisoval vztah s Dolores a vztah k její matce, své manželce. Jednoho dne to jeho manželka objevila. Byla děsně překvapená a podal žádost o rozvod. Běžela s ní k poštovní schránce a vběhla pod auto. Zemřela. Humbert proto jel pro Lolitu do tábora Q, jak se jmenoval. Odvezl ji odtamtud. Tajil ji smrt její matky, namlouval ji, že je nemocná a že je v nemocnici. Další noc se s ní vyspal. Humbert ji to řekl až za dost dlouho, když ji chtěla zavolat do nemocnice. Humbert s ní měl milostný poměr. Jezdili spolu po celé Americe. Říkal ji Lolita. Žárlil na její vrstevníky, když přišli do její společnosti. Jednou onemocněla a Humbert ji odvezl do nemocnice. Z nemocnice ji ovšem unesl známý dramatik Quilty, kterého Dolores obdivovala a který je několik měsíců sledoval. Quilty měl stejnou úchylku jako Humbert. Humbert o Dolores nic nevěděl několik let, až do té doby, co mu přišlo svatební oznámení Dolores, která byla těhotná. Žila na Aljašce. Humbert za ní přijel a chtěl po ní, aby se vrátila, ona však nechtěla, řekla mu, že mu nikdy neodpustí to, co jí udělal. Humbert jel do Quiltyho vily a tam ho zabil. Chytla ho policie. Za nedlouho potom zemřel a o měsíc později zemřela i Lolita při porodu.

Tato kniha se mi líbila. Je to kniha o obsesi, o osudové vášni, která bez obecného morálního měřítka směřuje k naplnění a ty, kteří ji přišli do cesty neůprosně zničila. Zároveň ukazuje osamocenost lidí od společnosti, kteří mají nějakou úchylku. A přes to přese všechno je to kniha o lásce.





Životopis spisovatele: Vladimir Nabokov
Hodnocení: (hodnotilo 164 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Lolita Nabokov, Vladimir 612 slov
Lolita Nabokov, Vladimir 960 slov
Lolita Nabokov, Vladimir 604 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info