Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Lolita

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Lolita
 
Název díla: Lolita
Datum vložení: 8.1.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Román Lolita napsal v roce 1955 americký prozaik ruského původu Vladimir Vladimirovič Nabokov. Jedná se o možná nejkontroverznější literární dílo 20. století.

Děj knihy je zasazen do období 50. let minulého století a odehrává se v nejrůznějších částech Spojených států amerických. Námětem knihy je podle mého názoru přiblížení bezpochyby „netradičního“ vztahu mezi 12-ti letou dívkou a téměř o třicet let starším mužem.

Autor sleduje několik let v životě čtyřicátníka Humberta Humberta, který má zvláštní úchylku – sexuálně ho přitahují 12-ti až 13- ti leté dívky, které on sám označuje jako „nymfičky“.
Když se Humbert po nevydařeném manželství vrací z Francie do Spojených států, pochopitelně shání bydlení – a naskytne se mu příležitost bydlet u paní Hazeové, která má 12-ti letou dceru Dolores – Lolitu. Humbert se do Lolity okamžitě zamiluje a chce s ní uprchnout. Musí ale jednat rychle, protože její „nejlepší“ léta brzy pominou. Když se ale Lolitina matka dozví, co má Humbert v úmyslu, rozhodne se okamžitě jednat – chce s Lolitou odjet. Ovšem v důsledku jejího rozčilení a neopatrnosti ji cestou na poštu porazí auto a umírá. Humbert neváhá a využije své šance – „unese“ Lolitu a společně začnou putovat po celých Spojených státech. Humbert má celou dobu obavy, aby je neobjevila policie, a tak se nemůžeme divit, že když se na pomyslné scéně celého příběhu objevuje Quilty, Humbert ho pokládá za detektiva. Jenomže všechno je úplně jinak. Lolita, které už se „omrzel“ Humbert se do Quiltyho, který trpí stejnou „úchylkou“ jako Humbert, zamiluje. Utečou spolu a Humbert je dlouho cestu pronásleduje. Zdá se však, že Quilty je prohnanější, něž si Humbert myslel, a tak dvojici po nějaké době ztratí z dohledu. Až po několika letech Humbertovi od Lolity přijde dopis – žádá ho o peníze. Humbert ji navštíví a zjišťuje, s kým kdysi utekla. Vyhledá Quiltyho a zastřelí ho.

Hlavní postavou je Humbert trpící zvláštní úchylkou, který podlehne kouzlu malé Dolores (Lolity) Hazeové. Je majetnický a žárlivý člověk toužící po tom, aby mu Lolita bezvýhradně patřila, aby ji mohl vlastnit jako věc.
Mimo Humberta je v knize pochopitelně důležitá i postava Dolores Hazeové – Lolity. V době, kdy se s ní seznamujeme je ještě dítětem, kterému vztah s Hubertem přináší pouze rozptýlení a zábavu. Jak ale Lolita stárne, stává se cyničtější, znuděnější a nespokojenější. Humbert už ji nezajímá, a tak za něj začne hledat náhradu.

Domnívám se, že ve své době dílo způsobilo ještě větší šok než v současnosti, protože tehdy vládly úplně jiné mravní hodnoty. Dnes je společnost liberálnější, a tak dokáže dílo lépe pochopit. Zaujalo mě, že celý příběh je sepsán jako jakási obhajoba, kterou píše Humbert ve vězení. Dílo tak působí daleko autentičtěji a čtenář mu snáze „uvěří“. Kniha rozhodně vzbudila mou pozornost, celkem se mi líbila, pouze v některých pasážích bylo podle mého názoru příliš mnoho popisu. (Např. když autor popisoval putování Humberta a Lolity po USA.)





Životopis spisovatele: Vladimir Nabokov
Hodnocení: (hodnotilo 41 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Lolita Nabokov, Vladimir 645 slov
Lolita Nabokov, Vladimir 960 slov
Lolita Nabokov, Vladimir 604 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info