Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Hamlet

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Hamlet
 
Název díla: Hamlet
Datum vložení: 13.8.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hamletův otec, dánský král, zemřel za podivných okolností. Po jeho smrti se ovdovělá Gertruda provdá za jeho bratra Claudia. Hamlet je překvapen zvratem jejích citů. Hamletovi se zjeví duch jeho otce a řekne mu, že ho zabil Claudisu - nalil mu jed do ucha, když spal - aby mohl vládnout. Žádá Hamleta, aby se pomstil. Ten se chce ale nejdříve ujistit o strýcově vině a začne předstírat šílenství. Prožívá těžké duševní stavy, přemýšlí o smyslu života, o smrti, pomýšlí na sebevraždu. Na hrad přijedou herci a Hamlet je požádá, aby sehráli hru, která zobrazuje královu smrt. Chce vidět reakci Clausia, který se sám usvědčí, neboť je zděšen a odchází ze síně. Komoří Polonius tvrdí, že Hamlet blázní z lásky k jeho dceři Ofelii. Claudisu se Hamleta začíná bát a polísá ho do Anglie s dopisem pro krále, aby ho zabil. Před odjezdem mluví Hamlet s matkou - svěří se jí, že Claudius zabil jeho otce, ale královna je zděšená. Hamlet zabije Polonia schovaného za závěsem v domění, že je to Claudius. Hamlet se vydá do Anglie, ale po pár dnech se vrací sám zpět. Cestou se zastaví na hřbitově, kde si vzpomene na staré šťastné časy a dozví se, že je Ofelie mrtvá. Je nešťastný a vyznává jí lásku. Mezitím se vrátil Leartes, který se dozvěděl o smrti svého otce (Polonius) a teď i své sestra Ofelie. Claudius ho přesvědčí, že vinu nese Hamlet, a chce se mu teda pomstít. Vyzve proto Hamleta na souboj. Leartův meč je otrávený. V souboji jsou mečem zraněni oba - Hamlet i Leartes, který umírá. Královna vypije číši vína připravenou pro Hamleta a umírá. Byla otrávená. Hamlet zabije Claudia a stihne se smířit s Leartem. Umírá svému příteli Horaciovi v náručí a žádá ho, aby vyprávěl jeho příběh a očistil tak Hamletovu čest. Novým králem se stává Fortinbras.





Životopis spisovatele: William Shakespeare
Hodnocení: (hodnotilo 57 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Hamlet Shakespeare, William 442 slov
Hamlet Shakespeare, William 1902 slov
Hamlet Shakespeare, William 209 slov
Hamlet Shakespeare, William 730 slov
Hamlet Shakespeare, William 322 slov
Hamlet Shakespeare, William 644 slov
Hamlet Shakespeare, William 651 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info