Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Den Trifidů

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Den Trifidů
 
Autor: John Wyndham
Název díla: Den Trifidů
Datum vložení: 4.9.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Den Trifidů
Napsal: John Wyndham
Vlastním jménem: John Beynon Harris
Přeložil: Jaroslav Kořán
Doslov: František Jungwirth
Verše přeložili: Jan Zábrana a Hana Žantovská
Ilustroval: Alois Křesala
Graficky upravil: Bohumil Fencl
Vydavatelství: ART BB 1999


Děj knížky se odehrává v blíže neudané budoucnosti. Tato sci-fi kniha pojednává o tom, jak jeden večer neznámý roj meteroidů způsobí náhle u většiny obyvatelstva Země nečekanou slepotu. V té době bylo módní pěstování okrasných rostlin – Trifidů. Vlivem meteroidů dojde u těchto rostlin ke genové mutaci, mění se v pochodující monstra, která produkují jedovatou tekutinu. Neustále se množí a v hejnech útočí na lidi. Jedovatá tekutina Trifidů obyvatele naší planety oslepuje, jejich šlehající jazyky je zabíjí. Malá skupinka lidí, jenž jsou zdrávi, proti nim bojuje, v jejich čele stojí hlavní hrdina – William Masen. William neoslepl, neboť v době útoku meteroidů byl v nemocnici po oční operaci a měl oči kryté obvazem. Během tohoto boje zahyne velká část obyvatelstva, William se zamiluje do Joselliny, najde nové přátele a jiné důležité hodnoty života. S pomocí přátel a zbraní nakonec všechny Trifidy zneškodní.

Citát: ,,Pořád tomu nemůže uvěřit,“ řekla.’’Snažím se, ale nejde mi to. Všechno přece nemůže jen tak končit… končit… končit… Je to určitě nějaký zlý sen. Zítra bude tenhle park zase plný rámusu. Po ulicích kolem budou rachotit červené autobusy, chodníky budou plné hemžících se davů, semafory budou zase blikat… Takhle svět přece nekončí-nemůže-to snad není možné…“

Kniha mě velmi zaujala, děj knížky byl napínavý a poutavý. Autor hojně využil svoji bezednou fantazii. Obzvlášť se mi líbílo, jaké dokázal vymyslet pasti na Trifidy.

Tuto knihu jsem si vybral, neboť se mi líbí vědecko-fantastická literatura a autor mi byl doporučen.





Hodnocení: (hodnotilo 72 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Den Trifidů Wyndham, John 1095 slov
Den trifidů Wyndham, John 267 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info