Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Fimfárum

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Fimfárum
 
Autor: Jan Werich
Název díla: Fimfárum
Datum vložení: 13.9.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jan Werich (1905 - 1980)

FIMFÁRUM

Herec, spisovatel. Po maturitě na gymnáziu a studii práv se věnoval divadelní tvorbě. Spolu s Jiřím Voskovcem založili autorské Osvobozené divadlo, jehož byli hereckými protagonisty a s Jaroslavem Ježkem tvůrci repertoáru. Spolu s Voskovcem je autorem těchto her: Vest Pocket Revue, Smoking Revue, Kostky jsou vrženy, Fata Morgána, Don Juan, Vždy s úsměvem, Panoptikum, Panoráma, Gorila ex machina, Premiéra Skafandr, Líčení se odročuje, Sever proti Jihu, Golem, Caesar, Robin Zbojník, Svět za mřížemi, Osel a stín, Slaměný klobouk, Kat a blázen, Balada z hadrů, Nebe na zemi, Rub a líc, Těžká Barbora, Pěst na oko. Po válce adaptovali americký muzikál Divotvorný hrnec. Společně vytvořili filmy Pudr a benzin, Hej rup, Peníze nebo život a Svět patří nám. Po skončení společné činnosti byl Werich scénáristou filmu Císařův pekař a Pekařův císař, v němž sehrál titulní dvojroli, napsal cestopisnou knihu Italské prázdniny, pohádkovou knihu Fimfárum a vzpomínkové prózy Jan Werich vzpomíná, Listování, Lincoln 1931, Úsměv klauna aj.

Královna koloběžka první připomene základním motivem Chytrou horákyni Boženy Němcové. V obohaceném, rozmarném podání rozšiřuje děj obrazem schválností, kterými si sousedé dokáží komplikovat život, že musí zasáhnout až král.

Titulní pohádka Fimfárum má náběh satirický a v rouše báchorky s vodníkem i čertem je příběhem o lidské zlomyslnosti a zločinné posedlosti nevěrné ženy a o intrikánství milence - proti jejímu důvěřivému muži.

Pohádku O rybáři a jeho ženě známe z prostší lidové verze o zlaté rybce. Werichovo hyperbolické pojetí stupňuje děj v groteskní obraz odpudivé chamtivosti některých současníků. Věrohodnost kresby vtipně posiluje autorova záliba rybářská.

Až opadá listí z dubu

Lakomá Barka je spíš groteskní povídka, karikatura bezohledné hrabivosti farské kuchařky i zlé škodolibosti lidí kolem.

Moře, strýčku, proč je slané - tato pohádka o dvou bratřích, pohádkovém mlýnku a lidské závisti nám připomene Hrnečku, vař.

Splněný sen - moderní variací na známé téma Paleček připravuje J.W. ironickou pointu, že hrdina dobrodružství je „trochu malý na dnešní velkou dobu“.

František Nebojsa

Tři veteráni - vlastně sen o neuvěřitelných dobrodružstvích vysloužilců Pankráce, Serváce a Bonifáce se třemi trpaslíčky a jejich kouzelnými dary i stromem frňákovníkem. Podobenství o tom, jak úspěch, moc a jmění vždycky lidi zaslepují.

Chlap, děd, vnuk, pes a hrob - je mistrnou ilustrací známé Werichovy jazykové hravosti. Celá je složena jen z jednoslabičných slov jako „chvála češtiny“.

Za samostatnou studii by stálo všimnout si prostředků Werichova humoru (synonymické i homonymické slovní hříčky, archaismy a neologismy, vtipné záměny v jazykových vrstvách, ironie, nadsázka...)





Životopis spisovatele: Jan Werich
Hodnocení: (hodnotilo 195 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Fimfárum Werich, Jan 1875 slov
Fimfárum Werich, Jan 2736 slov
Fimfárum Werich, Jan 302 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info