Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Fimfárum

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Fimfárum
 
Autor: Jan Werich
Název díla: Fimfárum
Datum vložení: 9.4.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Autor: Jan Werich
Název: Fimfárum – Královna Koloběžka První

Knížka obsahuje soubor pohádek s různým námětem.
Mě osobně nejvíce zaujala úvodní pohádka s názvem „Královna Koloběžka První“.

Hlavní myšlenka: Je nezbytné hledat skutečnou pravdu a nezatajovat ji, pokud to není skutečně nutné. Z této pohádky dále vyplývá, že nejlépe chytrostí se dá zvítězit nad hloupostí a nespravedlností.

Hlavní hrdinka: Hlavní hrdinkou je dívka Zdenička, která je dcerou rybáře. Svojí chytrostí, důmyslností a pravdomluvností si vyslouží ruku krále. Tu ale v boji za pravdu a spravedlnost jistého „koňaře“ ztratí, neboť král se na svoji mladou ženu rozhněvá. Zdenička ale opět svojí bystrostí krále přelstí. Ten Zdeničce za její statečnost, odvahu a chytrost odpustí a nakonec milované dívce předá i královské žezlo. Zdenička si kvůli „Královské Tradiční nomenklatuře“ změní své jméno
na „Královna Koloběžka První“.

Vlastní názor: Knížka pohádek J. Wericha a zejména tato pohádka se mi líbila již jako malému dítěti a zaujalo mě i její filmové zpracování. Vlastní kniha se mi ale líbila více, neboť mám velmi ráda knížky. Přiznám se, že jsem vášnivou čtenářkou. U knížek posuzuji již také nejen jejich obsahovou stránku, ale též formu vyprávění, styl slohu. Celá knížka Fimfárum je naplněna životní moudrostí. Je však současně napsaná s osobitým odlehčeným humorem a nadsázkou, který je tak typický pro díla i osobu Jana Wericha.





Životopis spisovatele: Jan Werich
Hodnocení: (hodnotilo 535 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Fimfárum Werich, Jan 552 slov
Fimfárum Werich, Jan 1875 slov
Fimfárum Werich, Jan 2736 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz