Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Filosofská historie

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Filosofská historie
 
Název díla: Filosofská historie
Datum vložení: 20.11.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Dílo nás přenáší do 1. poloviny 19. století, do prostředí Litomyšle a života studentů, kteří se zde připravují na zkoušku z filozofie.

Hlavními postavami v této knize jsou čtyři studenti filozofie: Vavřena, Zelenka, Frybort a Špína. Všichni společně bydlí u slečny Elis, která svůj dům studentům pronajímá. Frybort je velice dobrý student. Je zamilovaný do dcery domácích-Márinky, stejně jako Špína, ten však svou zamilovanost stále zatajuje. Vavřena chodí vyučovat malého Fricka , syna pana a paní Roubínkových. Roubínkovi mají ještě jednu dceru Lottu, té se líbí Vavřena, a tak mu stále nadbíhá. Vavřena se však sblíží s Lenkou, ta je neteří pana aktuára Roubínka, u kterého žije po smrti svých rodičů. Když se studenti chystají uspořádat Majáles, hradecké biskupství nejoblíbenější zábavu studentů opět zakáže. Studenti se bouří, nakonec však Majáles i přes zákaz uspořádají. Na Majáles přijdou i Roubínkovi, dokonce dovolí jít i Lence, kterou považují spíš za služku. Jakmile se však dozví paní Roubínková, že Lenka a Vavřena se do sebe zamilovali,(chtěla totiž Vavřenu pro svou vlastní dceru Lotty), dá Vavřenovi okamžitě výpověď. Vztah mezi Lenkou a Vavřenem však neustane, po novém Vavřenově nástupci studentu Brožovi si tajně posílají psaníčka, a jejich tajná láska kvete. Vyvíjí se i vztah Fryborta a Márinky, už se tolik neskrývají. Tím velmi trpí Špína, je čím dál zamlklejší. Přiblíží se zkoušky, všichni je udělají, kromě Špíny, ten odmítne opakovat ročník a tak odejde do kláštera. Přichází prázdniny a studenti odjíždí domů. Co chvíli dojde ke slečně Elis dopis pro Márinku nebo pro Lenku. Po prázdninách se filozofové vrací zpět do Litomyšle. Mine podzim a zanedlouho se odehrává další významná událost, filozofský ples, může na něj dokonce i Lenka.
Na jaře 1848 se stane velká událost, padne Metternich a 15.března je prohlášena konstituce. Zakládají se studentské legie, i v Litomyšli založí legii v čele s Vavřenou a Frybortem. Tuto situaci těžce nese pan aktuár, onemocní. Když 13.června do Litomyšle dorazí zprávy, že v Praze vypukla revoluce a není dostatek sil, studenti odchází do Prahy na pomoc. Na barikádách se Frybort a Vavřena potkají se Špínou, ten je však zanedlouho postřelen a umírá ve Vavřenově náručí, mezitím umírá v Litomyšli pan aktuár Roubínek. Vavřena a Frybort z Prahy utečou. Po čase se Frybort s Márinkou vezmou a odjíždí na Moravu. Po smrti pana Roubínka se Lenka přestěhuje k Elis. Tam je po pěti letech zase veselo, z Vavřeny se stává lékař. Vavřena se žení a bere si Lenku, na svatbu jim přijdou i Frybort a Márinka s jejich synem.










Životopis spisovatele: Alois Jirásek
Hodnocení: (hodnotilo 32 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Filosofská historie Jirásek, Alois 410 slov
Filosofská historie Jirásek, Alois 358 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz