Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Říkali mi Leni

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Říkali mi Leni
 
Autor: Zdeňka Bezděková
Název díla: Říkali mi Leni
Datum vložení: 20.6.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
ŘÍKALI MI LENI
NAPSALA: Zdeňka Bezděková
ILUSTROVALA: Viktoria Ban-Jiránková

OSOBY: Leni, babička Matylda Freiwald, paní učitelka, maminka Rose Freiwald, bratr Raul Freiwald, Anne Lore, Toni, Horst, strýc Otto, pan učitel Baum, James, pan Vondrák, maminka Jarmila Sýkorová.

DĚJ:
Děj se odehrává v poválečné době 2. světové války, kdy si jedenáctiletá Leni Freiwald, dívka árijského typu, začíná vzpomínat na své útlé dětství, na svého psa Vořecha a jak tatínka odváděli a on jí řekl na rozloučenou básničku. Leni si myslela, že je to jen sen, když jí maminka řekla, že nikdy psa jménem Vořech neměli. Bylo jí to podezřelé, až jednou na půdě našla zaprášený kufřík, (o kterém zaslechla, jak si o něm babička s maminkou povídají) na kterém bylo napsané MADE IN CZECHOSLOVAKIA. V kufříku byl bílý klobouček, malinkatá bílá punčoška a její oblíbená panenka NINA. Jednou v zimě, kdy sáňkovala s neznámou dívkou, se srazily s Američanem na lyžích. Američanovi jich bylo líto, a tak se vrátil s krásnými novými sáňkami a se svým velice vtipným a usměvavým kamarádem. Leni napadlo, že by jim mohla říct, že není Němka a že by jí mohli pomoct najít její pravou maminku. Vše jim povyprávěla, i o svých snech. Vzali ji na oddělení péče o mládež, kde vše musela říct znovu. Na seznamu hledaných dětí z Československa ale nebyla. Poslali dopis s jejím popisem a příběhem do Československa na úřad, zabývající se poněmčenými dětmi a těmi, co za války zmizeli. Po několika týdnech dostali odpověd. Otec, učitel Vlastimil Sýkora byl odveden do koncetračního tábora, kde zemřel. Leni, neboli Alena Sýkorová, byla umístěna do dětského domova v Brně, odkud záhadně zmizela, a proto napsali k nim domů, že zemřela. Její matku také odvedli do koncetračního tábora, ale přežila. Když našla dopis, že jí zemřel manžel i dítě, odstěhovala se ke svému otci, zahradníkovi do Klatov. Také psali, že totožnost Leni je nepochybná, a tak Leni odjela vlakem do Československa, kde se na ni moc těšila její pravá maminka. Na nádraží v Chebu čekala krásná, štíhlá, modrooká paní s hnědými vlasy. Tuhle paní Leni znala ze svých snů. Konečně slyší jméno Jarmila Sýkorová - její maminka! Avšak při prvním setkání Leni mlčí, neboť neumí říct: "MAMINKO"!

PRO VĚKOVOU KATEGORII: od 9 let





Hodnocení: (hodnotilo 93 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Říkali mi Leni Bezděková, Zdeňka 289 slov
Říkali mi Leni Bezděková, Zdeňka 289 slov
Říkali mi Leni Bezděková, Zdeňka 164 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz