Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Biblické příběhy

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Biblické příběhy
 
Název díla: Biblické příběhy
Datum vložení: 5.11.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Autor: Ivan Olbracht
Nakladatelství: Albatros
Doba: Začátek světa
Prostředí: Svět

Adam a Eva

Hl. postavy: Adam, Eva, Bůh
Vedl. postavy: Had

Bůh vytvořil člověka z hlíny a pojmenoval ho Adam. Stvořil pro něj zahradu Eden. Uprostřed ní stály dva stromy. Strom života a strom vědění. Bůh rozkázal Adamovi, že ze všech rajských stromů jíst může, ale ze stromu vědění nesmí, jedl by z něj, zemře. Adam byl sám a Bůh mu z jeho žebra vytvořil ženu Evu. V zahradě byl i lstivý had, který svou lstivostí přiměl Evu k tomu, aby snědla jablko ze zakázaného stromu. Eva přinesla jablka i Adamovi a ten je také jedl. Po snězení jablek zjistili, že jsou nazí. Zakryli se tedy fíkovými listy. Když se dozvěděl Bůh, že Adam s Evou jedli ze stromu vědění, vyhnal je z ráje.

O POTOPĚ SVĚTA

Hl. postavy: Noe, Bůh
Vedl. postavy: Lidé, Adam, Set, Lámech

Adamovi se narodil syn, Set. Adam žil 930 let a jeho synové a dcery obdělávali půdu, pásli stáda. Set měl syny a jedním z nich byl Lámech, který zplodil syna. Jmenoval se Noe. Mezi lidmi vzrůstala pýcha, zlost a prut bezbožnosti. Bůh litoval toho, že vytvořil člověka.
Jen Noe našel u Boha smilování. Bůh mu nařídil vystavět si koráb z dříví. Do něj vzít rodinu a živočichy, z každého druhu samce a samici. Na zem pršelo čtyřicet dní a čtyřicet nocí. Umřelo vše živé, co nebylo v korábu. Voda zůstala na zemi 150 dní. Klesala tři měsíce. Koráb zůstal na hoře Araratu. Po čtyřiceti dnech Noe otevřel okno, vypustil holubici. Když nenašla místo k odpočinutí, vrátila se zpět k Noemovi. Počkal ještě sedm dní a znovu vypustil holubici. Vrátila se navečer a v zobáčku držela olivový list. Tak poznal Noe, že vody opadly. Noe vyšel se svou rodinou z korábu. A Bůh jim požehnal.

STAVĚNÍ VĚŽE A ZMATENÍ JAZYKŮ

Hl. postavy: Pastevci, Bůh
Vedl. postavy: Lidé

Noemovi synové a jejich potomci se rozprostřeli po celé zemi. Byl jen jeden jazyk. Když šli pastevci k východu, našli dobré pastviny a usídlili se tam. Za čas si řekli: „Vystavme si město a věž, jejíž vrcholek by dosahoval k nebi. Tak se staneme slavní.“ Bohu se jejich pýcha nelíbila a řekl: „Nedají se odvrátit od toho, co si umínili! Ale zmatu jejich jazyky, aby jeden řeči druhého nerozuměli.“ Když tak udělal, nikdo nerozuměl tomu druhému, co říká. Museli nechat stavění a Bůh je jako národy různých jazyků rozptýlil po celé zemi.





Životopis spisovatele: Ivan Olbracht
Hodnocení: (hodnotilo 157 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Biblické příběhy Olbracht, Ivan 400 slov
Biblické příběhy Ivan, Olbracht 756 slov
Biblické příběhy Olbracht, Ivan 621 slov
Biblické příběhy Olbracht, Ivan 247 slov
Biblické příběhy Olbracht, Ivan 1636 slov
Biblické příběhy Olbracht, Ivan 873 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info